USA dávno nie je demokraciou - Američan je už rok vo väzení, lebo ako prvý obvinil CIA za mučenie zajatcov

17.12.2014 17:18

Niekdajší CIA agent, 49 ročný John Kiriakou bol ako prvý odsúdený kvôli mučeniu, ktoré robili Američania vo svojej "svätej" vojne proti teroru, ktorá dokonca predstihuje aj stredoveké križiacke vojny proti Saracénom. Bol pred rokom odsúdený v Alexandrii, americký štát Virginia, na dva a polroka do väzenia. Nie však kvôli tomu, že by patril k brutálnym a neľudským CIA mučiteľom. Naopak - a to je doslova neuveriteľné - do väzenia ho zatvorili len preto, že ako prvý išiel na verejnosť s obžalobou a prezradením mučiacich metód CIA.

Keď mu svojho času, ponúkla CIA školenie a výuku "zlepšených vypočúvacích techník", vykonávaných na amerických zajatcoch, tak to odmietol. O niekoľko rokov neskôr, bol už len ex-agentom, lebo prvý prezradil systematické a doslova stredoveké mučenie CIA, ktoré plne podporoval USA prezident George W. Bush. To bola podľa americkej justície veľzrada (podobne ako USA označili za zradcu Ameriky aj Snowdena a ten dobre vie, čo by mu v USA hrozilo, ak by sa dostavil pred súd v USA) a za to putoval do "chládku".

Jeho kariéra sa začala v rámci CIA vo Washingtone, odkiaľ išiel do Bahrainu, Grécka a potom do Iraku. Po atentátoch 11.9.2001 viedol v Pakistane  CIA-Counter-protiteroristické operácie. Podľa vlastných slov tam organizoval zajatie Abu Zubaydaha, ktorý bol vtedy jedným z hlavných vodcov al-Qaida. 

dokončenie:

 

 V roku 2004 Kiriakou odchádza z CIA pracovať do privátnej firmy. Jeho cesta do verejnosti a do väzenia sa začala v roku 2007, keď hovoril v médiách o mučiacich metódach CIA. V rozhovore rozprával o Waterboarding - simulovanom topení zajatca. So zajatým Abu Zubaydahom robili katanskí agenti CIA túto strašnú mučiacu procedúru 83 krát. Kiriakou pri tom nebol - vedel to od svojich ex-kolegov. Mučenie kritizoval ako nezákonné a brutálne.

Americká CIA reagovala okamžite. Len 24 hodín po rozhovore Kiriakoua v médiách odoslalo príslušné oddelenie CIA  prvé udanie na svojho niekdajšieho agenta. Nasledovali rôzne šikanovania, ako vyšetrovania jeho manželky, ktorá bola tiež spolupracovníčka CIA, ktoré robilo FBI,  každoročné zdĺhavé daňové kontroly, potom bol obvinený zo špionáže. Nakoniec bol obvinený z toho, že porušil tajný zákon CIA o zákaze prezradenia mena jedného z katanov-mučiteľov. Za tento svoj posledný "zločin" bol Kiriakou odsúdený. Niečo také je aj podľa americkej ústavy nezákonné.

 

Môj komentár:

 

Aj keď je v EÚ množstvo vecí, ktoré je potrebné kritizovať a bojovať proti ním, som šťastný, že nemusím žiť v takej krajine, akou je USA. Neprežil som v nej ani jediný deň a nikdy som po tom ani netúžil. 

Štát, ktorý pošle do väzenia nevinného človeka len preto, že povie pravdu o beštiálnych metódach CIA a ukáže svetu pravú tvár tohto monštra, mučiaceho ľudí, je štátom, ktorý podporuje nehumánnosť, neľudskosť a krvilačnosť. Skutočného vinníka - mučiteľov v službách CIA a ich šéfov - nechá na slobode. John Brennan, ktorý bol v rokoch najintenzívnjšieho mučenia ľudí, šéfom „Terrorist Threat Integration Center“, štruktúry CIA, sa v roku 2013 stal šéfom CIA.