USA chcú odradiť afrických lídrov od účasti na rusko-africkom summite a klamú, že Moskva zrušila obilnú dohodu svojvoľne

23.07.2023 18:09

Americké výzvy podľa média FT vyvolávajú obavy medzi africkými štátmi, ktoré sa snažia o bezpečnostnú a hospodársku spoluprácu s USA, ako aj s Ruskom.

 

Po odmietnutí Ruska predĺžiť dohodu o obilninách sa USA snažia zabrániť africkým lídrom zúčastniť sa rusko-afrického summitu v Petrohrade. Informovali o tom v piatok noviny Financial Times s odvolaním sa na africké úrady.

 

Washington tlačí na africké krajiny, aby kritizovali rozhodnutie Ruska neobnoviť dohodu o obilninách.

 

Noviny poznamenávajú, že požiadavky USA vyvolávajú obavy medzi africkými štátmi, ktoré sa snažia o bezpečnostnú a hospodársku spoluprácu s USA aj Ruskom.

Platnosť dohody o obilninách vypršala 17. júla.

 

Rusko, ktoré opakovane predĺžilo Dohodu o Čiernomorskom koridore pre plavidlá prepravujúce ukrajinské obilie, uzavretú v júli 2022, teraz dôrazne pripomenulo, že časť dohody, ktorá sa týka Ruska – odstránenie prekážok vývozu poľnohospodárskych produktov – nebola nikdy splnená.

Moskva tiež poukázala na to, že zatiaľ čo dohody boli určené na zabezpečenie potravín pre najchudobnejšie krajiny, tak väčšina obilia Ukrajiny napokon smerovala do západných priemyselných krajín.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko je stále pripravené vrátiť sa k dohode, ale len ak bude splnená tá jej časť, ktorá sa týka Moskvy.

 

Druhý rusko-africký summit a ekonomické fórum sú naplánované na 27. až 28. júla v Petrohrade. Podujatie sa prvýkrát konalo v Soči od 22. do 24. októbra 2019 pod mottom „Za mier, bezpečnosť a rozvoj“.

 

FT je ako jediné západné médium, ktoré netvrdí lživo, ako  napríklad nemecký Spiegel, že Moskva nepredĺžila jednostranne a úplne svojvoľne zmienenú dohodu, ale že to bol Západ, ktorý odmietol splniť  tú jej časť, ktorá sa týkala Ruska.