Urobí Sigmara Gabriela kancelárom „červená komunistka“, kráska Sahra Wagenknecht?

05.12.2016 11:33

Vicekancelár Gabriel netúži po ničom tak veľmi, ako po tom, aby sa stal kancelárom. Jeho možnosti k tomu, aby mu to vo voľbách budúci rok vyšlo, sú ale veľmi obmedzené. Preferencie CDU-CSU stúpajú a SPD padajú. Momentálne má strana kancelárky 38 percent a SPD len 21 percent. Merkel si svoju pozíciu opäť upevnila – nemecká televízia prestala ukazovať húfy utečencov, ktoré stále tiahnu do EÚ a do Nemecka a nemecké provládne médiá neprestajne uisťujú občanov o tom, že „železná“ kancelárka už dostala situáciu pod kontrolu a že do krajiny prichádza už len málo utečencov. Mnoho naivných ľudí, ako aj početní niekdajší priaznivci Merkel, týmto klamstvám uverili a opäť sa koria svojej kráľovnej. 

Dá sa preto očakávať, že do volieb sa Merkel opäť dostane nad 40 percent, pravda ak jej to „nepokazí“ AfD, ako aj výsledok francúzskych prezidentských volieb v apríli 2017.

Preto je pre Gabriela absolútne rozhodujúce, či sa mu podarí získať na svoju stranu ikonu strany Ľavice, neobyčajne inteligentnú a vždy skvele argumentujúcu Sahru Wagenknecht, o ktorej sa vie, že vicekancelára a jeho politické postoje nielenže nemá v láske, ale ich vyslovene neznáša. Pre mňa je Sahra na politickej scéne Nemecka to najlepšie, čo táto krajina v súčasnosti má.

Sigmar Gabriel má akú takú šancu stať sa kancelárom len v koalícii strán rot-rot-grün, teda SPD-Ľavica-Zelení, za predpokladu, že spolu budú mať viac hlasov ako CDU-CSU. V súčasnej dobe táto matematika hovorí v prospech Gabriela. SPD 22, Ľavica 10, Zelení 11 percent. Zelení chcú ísť do vlády za každú cenu, teda aj s Merkel. Ak by však povolebná matematika ukázala, že je to možné aj s Gabrielom, tak určite uprednostnia jeho pred Merkel.   

Gabriel však do takej koalície musí dostať aj Wagenknecht, šéfku frakcie Ľavice v Bundestagu. Pozval ju preto na dôverný rozhovor uplynulý štvrtok 1.12. do SPD-centrály v Berlíne, známej aj ako Willy Brandt-Haus. Sahra bude spolu s Dietmarom Bartschom hlavným ťahúňom Ľavice v nemeckých parlamentných voľbách.  Bez súhlasu Sahry Ľavica nepôjde s Gabrielom do koalície.

Po štvrtkovom stretnutí ale ani jeden nechcel komentovať na čom sa dohodli alebo nedohodli. Wagenknecht je extrémne vľavo a zastupuje „najľavejšie“ krídlo Ľavice. Je superinteligentná a nepoznám sčítanejšiu nemeckú političku ako je ona. O.i. je autorkou skvelých politicko-ekonomických kníh. Je výborná taktička, húževnatá bojovníčka a vždy je verná svojím presvedčeniam a používa priamu reč, bez vykrúcania. Z môjho pohľadu by bola najlepšou kancelárkou, akú si viem predstaviť. Je známa aj tým, že v priebehu rokov SPD neustále vecne atakovala. Je veľkou ctiteľkou legendárnej komunistky menom Rosa Luxemburg, ktorú umučili a zavraždili nacistické hordy. Dom R. Luxemburg v Berlíne je sídlom Ľavice.

Mimochodom, bol som do Domu R. Luxemburg pred rokmi pozvaný, aby som ešte ako riaditeľ Slovenského tlačového centra, spolu s poslancami Ľavice, tam mal prednášku o A. Dubčekovi z príležitosti jeho nedožitej osemdesiatky. Spolu s Ľavicou sme vtedy zorganizovali oslavu na jeho počesť. Neskôr i s SPD.

Ako veľmi Gabrielovi záleží na tom, aby si Wagenknecht získal, svedčí aj jeho nedávna súkromná návšteva Oskara Lafontaina, manžela Sahry, s ktorým sa dávno „rozkomotril“, keď Oskar pred rokmi vystúpil z SPD, lebo zmenila svoj politický kurz a stal sa členom Ľavice a jednou z jej najväčších osobností. Ani k tejto návšteve neexistujú nijaké vyhlásenia od oboch politikov.

Ale pre mňa je isté, že Gabriel, ktorý voľakedy priam devótne obdivoval Oskara, keď bol šéfom SPD a ministrom financií Nemecka, ho prosil, aby prehovoril svoju manželku, aby dala súhlas na politický „sobáš“ SPD a Ľavice.