Úrad Vlády SR vysoko prevýšil v kultivovanosti a serióznosti ministra Maďariča

23.01.2018 23:01

Moja úspešná spolupráca s ÚVSR sa začala v roku 1998. Oveľa menej úspešná s Ministerstvom Kultúry SR sa začala v r. 1997. V tom čase som bol šéfom nezávislého Slovenského tlačového centra v Nemecku, ktoré ako prvé začalo systematicky medializovať dovtedy Západu „neznámu“ SR v západných médiách. A ak aj bola občas v médiách, tak len v extrémne negatívnom svetle.

To čo tvrdím v titule článku vyplynulo z mojej skúsenosti, ktorú som nedávno urobil najprv s ministrom kultúry a následne potom s Úradom Vlády SR. Len sa mi potvrdila skúsenosť, akú som v minulosti v tomto smere mal už viackrát s oboma inštitúciami – MKSR a ÚVSR.

Na ÚVSR som najprv v spolupráci s podpredsedom vlády Pálom Csakym a neskôr s podpredsedom vlády Dušanom Čaplovičom viackrát prezentoval SR početným spriateleným renomovaným nemeckým, rakúskym a švajčiarskym žurnalistom. Tieto rozhovory potom boli spracované v rozsiahlych článkoch a reportážach v médiách Západu. To vylepšovalo zlý imidž Slovenska v západnej Európe, čo bolo dôležité v rokoch pred vstupom do EÚ. Pochopiteľne, že P.Csaky a D. Čaplovič neboli jedinými osobami na ÚVSR, s ktorými som bol v kontakte.

S MKSR bola moja spolupráca neporovnateľne horšia. O.i. mi išlo hlavne o propagáciu slovenskej literatúry v Nemecku, ktorá bola (a dosiaľ aj je), takpovediac „zemou neznámou“. Mal som pripravených niekoľko projektov, ako dosiahnuť jej popularizáciu, ale všetky stroskotali na neochote, neschopnosti a nepružnosti istých ľudí na MKSR, kde som bol častým návštevníkom u viacerých ministrov a štátnych tajomníkov a iných vedúcich pracovníkov. Za všetkých spomeniem len štátneho tajomníka Milana Gacíka.

O to viac si cením pozitívne riadky, ktoré som pred niekoľkými dňami dostal z Úradu Vlády SR. Súviseli s mojou nedávnou kauzou, ktorú som mal s ministrom kultúry M. Maďaričom, o ktorej som písal o.i. aj v blogu na PRAVDE i tu na webe

Na tomto mieste kratky úryvok z toho, čo som dostal z kancelárie premiéra Fica na Úrade Vlády – ten isty list z Úradu Vlády bol preposlaný aj minstrovi Maďaričovi:

 

Vážený pán Bednár,                                                   17.januára 2018

 

ďakujeme za Váš príspevok a dlhodobú podporu, ktorú vyjadrujete predsedovi vlády SR a aktivitám vlády. Vážime si Vašu snahu o pozitívny obraz Slovenska. Dobré meno našej krajiny v nemecky hovoriacich oblastiach, a najmä u takých blízkych partnerov  – akými sú Nemecko a Rakúsko – považujeme za veľmi dôležité. Obe krajiny sú významnými hospodárskymi a politickými hráčmi v rámci Európskej únie a eurozóny, nehovoriac o vzájomnej ekonomickej a spoločenskej previazanosti, ku ktorej patria úzke kontakty medzi jednotlivými obyvateľmi, či už v pracovnej alebo turistickej rovine.  Preto veľmi pekne ďakujeme za všetko Vaše úsilie, ktoré venujete propagácii Slovenska v nemeckých a rakúskych periodikách. Snaha o budovanie pozitívneho imidžu našej vlasti aj Vaším prostredníctvom je nesmierne sympatická.           atď.……………………………………..

 ……………………………………

Na záver nám dovoľte poďakovať sa Vám ešte raz za vyjadrený záujem i avízo o možných problémových oblastiach vo vzťahu k negatívnej medializácii v zahraničných médiách. Postupy, ktoré v tejto oblasti Slovensko uplatňuje, sú zárukou, že každá nepotvrdená, nepodložená alebo nepravdivá informácia nezostane bez odozvy a snahy uviesť veci na pravú mieru.

S pozdravom  

Kancelária predsedu vlády SR

Úrad vlády SR

Námestie slobody 1

813 70 Bratislava 1