Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne: Steinmeier má politicky povážlivo blízko k Moskve

05.04.2022 23:10

Ukrajinský veľvyslanec Melnyk opakovane žiada od Berlína, aby Nemecko zmenilo svoju politiku k Rusku. Povedal to v rozhovore pre ARD. Kritizoval veľmi aj nemeckého prezidenta Steinmeiera za to, že hoci ho už v prvý deň vojny s Ruskom požiadal o rozhovor, tak nedostal žiadnu odpoveď od neho.

Po tejto kritike ho odrazu pozval k sebe na rozhovor prezidentov poradca pre zahraničnú politiku.

Andrij Melnyk ostro kritizoval nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera aj za jeho politickú „intímnu spriaznenosť“ s Ruskom.

V nemeckých médiách vyhlásil:

„Pre Steinmeiera bol a aj ostáva jeho vzťah k Rusko niečím fundamentálnym, ba dokonca až niečim posvätným, a to napriek tomu čokoľvek sa aj udeje.“

Pre Tagesspiegel povedal Melnyk:

„Ani len útok Ruska nezohral v názoroch Steinmeiera žiadnu veľkú rolu. Pre Putina neexistuje žiadny ukrajinský národ, žiadna ukrajinská reč, žiadna ukrajinská kultúra a preto ani žiadny ukrajinský štát. A zdá sa, že Frank-Walter Steinmeier tieto myšlienky zdieľa tiež – že Ukrajinci v podstate nie sú žiadnym subjektom.

Spolková vláda musí zastaviť import nielen ruského plynu, ropy a uhlia, ale aj kovov. Z jej silných slov proti Rusku nie je nič, ak im nenasledujú aj silné činy.“

Z týchto slov, ale aj z mnohých ďalších, ktoré vyslovil Melnyk v Nemecku sa nevyhnutne načrtáva obraz, že ukrajinský veľvyslanec spoluurčuje nemeckú zahraničnú politiku.

Andrij Melnik prechováva voči nemeckému prezidentovi Steinmeierovi priam očividnú „nelásku“ a či neskrývané opovrhovanie.

Spiegel pred niekoľkými rokmi v jednom článku napísal:

„Steinmeier ist ein Zögling von Gerhard Schröder“ – to znamená, že to bol Schröder, kto rozbehol politickú kariéru Steinmeiera a umožnil jej vzostupný priebeh.“

To všetko Melnyk ako znalec politickej minulosti i prítomnosti Nemecka veľmi dobre vie a keďže je známe, ako hlboko Schröderom pre jeho priateľstvo s Putinom opovrhuje, tak je pochopiteľné, že podobné emócie pociťuje aj voči Steinmeierovi.