Ukrajinský útek z Avdijivky po zdrvujúcej ofenzíve ruskej armády

23.02.2024 11:13

Ukrajinský kanál „Legitimnyj“ priznal, že ukrajinská armáda sa musela veľmi ponáhľať a opustila Avdijivku chaoticky.

 

To znamenalo, že Rusi už mali čas na bezpečné natáčanie filmových dokumentov v zničenej Avdijivke.

Dokazuje to aj veľké množstvo munície a vojenskej techniky, ktoré tam po Ukrajincoch ostali, ako napríklad švédsky granátomet Carl Gustaf. Podľa ukrajinského kanálu bolo zajatých okolo 500 ukrajinských vojakov.

 

Ukrajinskí vojaci sa stiahli zo zničeného mesta Avdiivka na východe krajiny - ako oznámil nový ukrajinský náčelník generálneho štábu podľa agentúry "Reuters". Samozrejme, nepovedal , že to bol útek z bojiska v chaose.

 

Hovorca Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby povedal, že Avdijivka sa mohla dostať do ruských rúk len pre nedostatok munície. To je ale nepravdivá výpoveď.

 

Generál Oleksandr Syrskij uviedol, že ukrajinské sily sa stiahli do bezpečnejšej pozície, čo ich prinútilo mesto s 32 000 obyvateľmi opustiť.

"Rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a prejsť na obranu z výhodnejších pozícií, aby som sa vyhol obkľúčeniu a ochránil život a zdravie vojakov."

– povedal ukrajinský generál.

 

Aj to je len veľké klamstvo – skutočná pravda o tom je nesmierne krvavá a bolestivá pre úbohú Ukrajinu a jej občanov.

 

Dobytie Avdijivky je teraz pre Rusko kľúčové, pretože umožňuje plnú kontrolu nad dvoma provinciami priemyselného regiónu Donbas.