Ukrajinskí kresťania obviňujú prezidenta Zelenského, že robí voči nim brutálne represie. Kde je rozhorčený protest EÚ ?

08.01.2023 18:41

Počas vojny na Ukrajine sa pravoslávne Vianoce stali pre Zelenského vyslovene politickou témou, ktorou terorizuje vlastných občanov. Ukrajinská cirkev oslavuje Vianoce 7. januára, podobne ako aj úhlavný nepriateľ Rusko. To by sa však teraz malo zmeniť.

Kresťania Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi prosili preto prezidenta Volodymyra Zelenského, aby smeli aj naďalej zostať v kostoloch svojich predkov v svetoznámom jaskynnom kláštore v Kyjeve. Pre vojnu je dosť biedy a utrpenia, Zelenskyj by im nemal brať poslednú nádej, uviedol vo videoposolstve predstavený kláštora Pavlo Lebid.

Nepomohlo, Zelenskyj nie je pravý kresťan, lebo dvere k posvätným bohoslužobným miestam ostali na jeho rozkaz už krátko pred pravoslávnymi Vianocami zatvorené. Cirkvi na Ukrajine, podobne ako v Rusku, ich tradične slávia o dva týždne neskôr ako kresťania na Západe – 7. januára.

Cirkev na Ukrajine, ktorá je tradične spájaná s ruskými pravoslávnymi bratmi a sestrami, sa po začiatku vojny vzdala Moskovského patriarchátu. Napriek tomu teraz ukrajinskí kresťania obviňujú ukrajinskú vládu z politického prenasledovania. Sťažujú sa na násilné útoky a predovšetkým na hanebné a ponižujúce razie ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorá poľuje na ruských špiónov a vidí ich takmer v každom ukrajinskom kresťanovi, ktorý chce Vianoce sláviť tak ako vždy doposiaľ - 7. januára.

Hlava štátu Zelenskyj považuje väzby cirkvi na Rusko za ohrozenie bezpečnosti krajiny bojujúcej za nezávislosť.

"Na svete nie je zlato na kríže alebo čokoľvek iné, čo by mohlo zakryť morálnu hrdzu vzťahov s teroristickým štátom," povedal, keď koncom roka predstúpil pred parlament v Kyjeve.

Vláda vidí Ukrajinskú pravoslávnu cirkev, najväčšiu náboženskú komunitu v krajine s 12 000 kňazmi, ako infiltrovanú agentmi Moskvy. Dokonca požiadala duchovenstvo, aby vyhlásilo šéfa Kremľa Vladimira Putina za diabla.

 

Keď teraz dokonca neboli predĺžené ani nájomné zmluvy Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi pre dve hlavné pietne miesta v jaskynnom kláštore chránenom UNESCO-m, tak tamojší predstavený Pavlo Lebid ukončil svoju politickú zdržanlivosť a verejne obvinil Zelenského z politického zasahovania do právomoci cirkvi a do jej záležitostí.

 

Kde ale je teraz oprávnené rozhorčenie EÚ nad konaním Zelenského, ktorý trestá, terorizuje a prenasleduje ukrajinských kresťanov len preto, lebo chcú byť verní svojej pradávnej náboženskej tradícii?!