Ukrajinské utečenkyne: V Nemecku im hrozí sexuálne násilie. 18 ročnú Ukrajinku znásilnili 2 Afričania

17.03.2022 17:11

Utečenkyne z Ukrajiny prichádzajúce teraz do Nemecka sú takmer vždy mladé ženy, slobodné alebo s deťmi. Nejedna z nich

 

tam už zakrátko zažíva sexuálne násilie v rôznych formách.

Na hlavnej stanici v Berlíne panuje v týchto dňoch mimoriadny chaos. Každý deň tam vystúpi z vlakov okolo 10 000 utečencov z Ukrajiny. Takmer všetko sú to ženy a deti.

Muži musia ostať v Ukrajine. Ženy na úteku pred hrôzami vojny sú často traumatizované a pôsobia apaticky bezradne. Mnohé z nich nemajú v Nemecku príbuzných a ani priateľov a tie postávajú po vystúpeni z vlaku na stanici a čakajú, že im niekto pomôže ďalej. A dobrí ochotní ľudia im aj pomáhajú nezištne.

Ale takú situáciu využívajú v Nemecku aj niektorí muži, a to doslova nehanebne a neľudsky. A najmä na berlínskej stanici.

Títo zvrhlí a psychicky narušení muži tam prichádzajú len preto, aby si vyhliadli vhodnú obeť. Ponúkajú ženám, ktoré sa im zapáčia nocľah, prípadne ubytovania zadarmo a žiadajú za to „len“ sex. Aj polícia varuje prichádzajúce ženy letákmi v ukrajinčine, aby neboli ľahkoverné a nešli s mužmi, ktorí im niečo také ponúkajú.

Anja Klug, šéfka švajčiarskeho UNHCR-úradu povedala v rozhovore pre Deutschlandfunk, že ukrajinské ženy a dievčatá sú v dramatickej a chaotickej situácii masového úteku pred bombami a hrôzami vojny vystavené zvýšenému riziku sexuálneho násilia.

Zdôraznila, že sú psychicky destabilizované a ustráchané a v takom stave ľahko podľahnú zvodom neserióznych mužov, ktorí im ponúkajú pomoc, ale tak len maskujú svoje skutočné úmysly, ktorými sú sexuálne zneužitie. Najhoršie na tom je, že nikde v Nemecku neexistujú oficiálne čísla, koľko ukrajinských žien už bolo v Nemecku – odkedy sa začal ich zúfalý exodus – sexuálne zneužitých a znásilnených.

Určite ich je veľa, pritom sa do médií dostane z nich len absolútne minimum.

O brutálnom znásilnení mladej 18 ročnej ukrajinskej utečenkyni písali 16. marca niekoľké médiá, medzi nimi aj Bild.

Ako uviedli médiá trestný čin znásilnenia mladej Ukrajinky, ktorá po úteku z Ukrajiny bola len niekoľko dní v Nemecku, sa udial v Düsseldorfe na hotelovej lodi Oscar Wilde, trvale kotviacej na Rýne. Slúži ako ubytovacie zariadenie pre ukrajinských utečencov.

Ukrajinské dievča znásilnili dvaja muži. 37 ročný muž z Tunisu a 26 ročný muž z Nigérie.

Obaja muži vlastnia aj ukrajinský pas a prišli do Nemecka ako ukrajinskí „utečenci“. Nemecká polícia teraz vyšetruje, ako sa k takému pasu dostali. Existuje totiž oprávnené podozrenie, že si v Ukrajine pasy jednoducho kúpili a že teda ide o sfalšované preukazy. Títo dvaja hanobitelia žien nie sú ani prvými a určite nie ani poslednými africkými mužmi, ktorí prichádzajú do EÚ cez ukrajinské hranice ako „utečenci“ s ukrajinským pasom (podobne to robia aj arabskí muži).

Podľa policajných informácií sa mladá Ukrajinka po znásilnení zamkla v izbe, kde zotrvala nejaký čas v ťažkom šoku a neskôr zavolala svoju známu, tiež Ukrajinku, utečenkyňu ubytovanú na inom mieste v Düsseldorfe. Až tá zavolala políciu, lebo hovorila trochu po nemecky. V tejto súvislosti si Bild kladie otázku, či sa takéto ukrajinské ženy, ako obete sexuálneho zneužitia v Nemecku, obávajú to oznámiť nemeckým úradom.

Postihnutá 18 ročná Ukrajinka už odišla – ako oznámili médiá – do Poľska, lebo v Nemecku sa už viac necíti bezpečne.

V Nemecku sa ale necíti bezpečne mnoho žien. Existuje webová stránka, kde sú registrované nespočetné sexuálne útoky na ženy a znásilnenia žien v Nemecku a Rakúsku, ktorých číslo v ostatných rokoch doslova explodovalo.

Nemecká polícia opakovane varuje ženy a mladé dievčatá, aby nechodievali v neskorých večerných hodinách a v noci samotné po opustených uliciach a parkoch.