Ukrajinská armáde bude bez chleba hladovať, keďže ukrajinskí producenti zastavili výrobu chleba

21.06.2023 22:53

Západné médiá sa o tom nezmieňujú ani jediným slovom.

Zastavili sa aj dodávky zeleniny, ovocia a iných produktov vojenským jednotkám po celej krajine. Ani o tom niet žiadnej zmienky v tlači EÚ.

 

Najväčší ukrajinský výrobca chleba uviedol, že nie je schopný vyrábať chlieb pre ozbrojené sily z dôvodu zmrazenia financií na účtoch  ukrajinského Ministerstva obrany.

 

„Neviem, ako sa to vyrieši, ale ešte jeden deň a chlieb nebude. To hovorím s absolútnou istotou. Zastavíme výrobu tohto produktu v našich továrňach. Za daných podmienok  je jeho produkcia pre nás nemožná,“

cituje ukrajinská tlačová agentúra „Ukrainskie novosti“ Irinu Kovaljovú, hovorkyňu ukrajinskej spoločnosti „Formula vkusa“.

 

Spoločnosť „Formula vkusa“ spája pekárne Čerkasychleb, Nežinchleb, Krivorožchleb, Odeskyj, Nikolajevskyj, Chmelnitskyj a Černigovskyj chleb.

 

"Situácia je veľmi kritická. A teraz u nás už padlo konečné rozhodnutie:

Tento týždeň v piatok – už nebude jedlo pre našich chlapcov na fronte,“

povedala hovorkyňa Kovaljová.

 

Ukrajinská tlačová agentúra Ukrainskie novosti upozorňuje, že podobnú situáciu hlásili aj producenti chleba v Žitomirskom a Sumskom regióne a v Kyjevom kontrolovaných oblastiach DNR. Poznamenáva sa, že okrem chleba boli pozastavené aj dodávky zeleniny, ovocia a iných produktov pre vojenské jednotky po celej krajine.

 

„Od začiatku minulého týždňa si uvedomujeme, aká kritická je situácia. Rozhodli sme sa napriek tomu poslať produkty, pretože vieme, kto ich potrebuje. Ale musíte nakupovať suroviny a platiť ľuďom. Nie vždy to môžeme robiť zadarmo,“

oznámila Kovaljová.

 

Dlh voči pekárňam je podľa nej v desiatkach miliónov hrivien.

 

„Ukrainskie novosti“ poznamenávajú, že pokusy dodávateľa dostať svoje peniaze z finančných prostriedkov  Ministerstva obrany súdnou cestou boli neúspešné. Celkove obnáša dlh jednu miliardu hrivien (viac ako 27 miliónov dolárov).

 

Ani zďaleka nie všetci Ukrajinci sú nadšení politickou situáciou v krajine, keď sú k dispozícii stovky miliárd dolárov na zbrane, ale na chleba peniaze niet.