Ukrajina nevylučuje účasť Lukašenka na mierových rokovaniach – čím si to zaslúžil? Preto lebo „skrotil“ Putina i Prigožina?

25.06.2023 20:02

Podľa Alexeja Danilova, tajomníka ukrajinskej Rady pre národnú bezpečnosť a obranu, skupina budúcich ruských sprostredkovateľov pre rokovania s Kyjevom už existuje, ale zatiaľ „zostáva v tieni."

 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexej Danilov nevylúčil aj účasť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na mierových rokovaniach.

 

„Už existuje reálna skupina budúcich ruských vyjednávačov s Ukrajinou, pričom Lukašenkova účasť v takom procese nie je vylúčená,“

 

napísal teraz na Facebooku Danilov.

 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany však žiadne podrobnosti o ruských sprostredkovateľoch neuviedol.

 

Koncom marca v posolstve bieloruskému ľudu a parlamentu Lukašenko uviedol, že rozhovory o urovnaní konfliktu na Ukrajine by sa mali začať "teraz, nie zajtra". Navrhol zastaviť bojové akcie na Ukrajine bez toho, aby sa stranám udelilo právo na presun a premiestnenie jednotiek, ako aj bez práva na presun zbraní a streliva, vojakov a techniky.

 

Potom v júni prišla reakcia z Kyjeva. Bieloruská hlava štátu uviedla, že ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj sa pokúsil nadviazať diplomatické kontakty s Bieloruskom. Kedy k týmto kontaktom došlo, nespresnil.

 

Lukašenko tiež poukázal na to, že hneď od začiatku konfliktu ponúkal mierové rozhovory. A že boli tri stretnutia, ale potom sa to skončilo.

 

Podľa bieloruského prezidenta sa potom rozhodlo o rokovaní v Istanbule, kde už bol pripravený návrh zmluvy s veľkými ústupkami Ruska, pričom šéfovia delegácií tento dokument schválili, ale tým sa mierové rokovanie skončilo a k mieru napokon neprišlo.

Podrobne som o tom písal v článku z 22. júna.