Turek v Istanbule kopal do tváre mladú Turkyňu, lebo mala šortky

21.09.2016 16:18

Urobil tak preto, lebo sa cítil mladou ženou sexuálne provokovaný. 23 ročná zdravotná sestra išla  minulý týždeň autobusom verejnej dopravy do práce a mala na sebe krátke nohavice. Stalo sa to v centre Istanbulu a v autobuse bolo viac ľudí.

Až keď sa zdravotná sestra Aysegül Terzi s týmto incidentom dostala do televízie, kde o ňom rozprávala, bol násilník zatknutý a obžalovaný. Predtým bol len krátko políciou zadržaný a čoskoro prepustený. A len potom, ako pani Terzi bola v televízii a následne vo verejnosti prišlo k veľkému pobúreniu, zareagovala justícia a páchateľa obžalovali.

Mladá žena v televízii povedala aj to, že muž počas toho, ako ju kopal do tváre, po tom ako ju vrhol na zem, viackrát opakoval, že za také správanie nemá právo žiť. Po incidente musí často plakať a trpí na strach, keď musí íst von z domu.

Oficiálne v Turecku síce platí stále to, čo v krajine zaviedol zakladateľ moderného Turecka, Atatürk – oddelenie štátu od relígie. Ale Erdogan a jeho AKP to cez zadné dvierka čoraz viac porušujú a vplyv relígie na štát neustále rastie a turecké ženy majú čoraz viac obáv dávať sa eroticky-žensky.

Pritom si treba uvedomiť, že je ešte obrovský rozdiel v tom, ako Turci pristupujú k ženám a koľko slobody im doprajú v Istanbule alebo v Ankare v porovnaní s pomermi v rozľahlej, na mnohých miestach dokonca celkom „stredovekej“ Anatólii, kde ženy nemajú takmer nijaké práva a musia akceptovať pravidlá najtvrdšieho islamu, ktorý je tam úplne brutáne patriarchálny a ak ich nejaká žena poruší, tak veľmi často za to zaplatí svojím životom. Kruté a nepochopiteľné na tom je predovšetkým to, že jej ho vyhasia vo veľkej väčšine prípadov dokonca vlastní bratia alebo iní blízki príbuzní.

Súčasná turecká justícia a najmä tá jej časť, ktorá vládne v temnej a starými tradíciami islamu ovplyvnenej Anatólii, sa k tejto kriminalite stavia veľmi blahosklonne a takmer vôbec nič proti nej nepodniká. Naopak, tieto trestné činy sú v očiach zaostalých anatolských dedinčanov úplne samozrejmé a pre zachovanie „cti“ absolutne nevyhnutné.