Turecko chce vytvoriť novú ústavu – podľa zákonov islamu

28.04.2016 22:03

Budeme mat v bezprostrednej blízkosti EÚ ďalší islamský štát, podobný Saudskej Arábii? Prezident tureckého parlamentu vyhlásil, že si želá pre Turecko islamskú ústavu. To znamená, že Ismail Kahraman zamýšľa zrušiť sekulárny štát. Jeho vyhlásenie prišlo samozrejme na podnet tureckého prezidenta – nič v Turecku sa neudeje bez jeho súhlasu alebo príkazu.

V Nemecku prišla na to okamžitá reakcia od CSU. Generálny sekretár CSU, Andreas Scheuer povedal, že keď Turecko chce  mať islamskú ústavu, tak si okamžite zatvorí dvere do EÚ. Pre väčšinu Turkov by niečo také znamenalo zradu na politike Kemala Atatürka, „otca všetkých Turkov“, ktorý v prvej polovici minulého storočia prebudoval a zreformoval stredoveké Turecko na moderný sekulárny štát (oddelenie štátu od relígie), a tak odstavil islam ako „riadiaci orgán“ štátu.

Aj preto Erdogan hrá rafinovane svoju dvojitú hru. Na jednej strane sa dáva ako pokračovateľ veľkého Atatürka, na druhej strane ale robí všetko preto, aby postupne rozrušoval to, čo tento veľký turecký štátnik pre svoju krajinu urobil. Vyhlásenim Kahramana sa vidí strana CSU potvrdená vo svojom striktnom odmietaní tureckého členstva v EÚ. Podobne to vidia aj veľké časti CDU.

Medzičasom by už malo byť jasné každému Európanovi – okrem kancelárky Merkel - že Erdoganove Turecko nepatrí do EÚ.

Scheuer prehlásil aj to, že provokácie Turecka pribúdajú a že Erdogan šliape už dávno po slobode tlače a po práve každého na vlastnú mienku  v jeho krajine, ale teraz, že ide ešte ďalej a chce nanucovať svoje predstavy aj celej Európe.

Na protest proti vyhláseniu prezidenta tureckého parlamentu o zmene ústavy podĺa duchu islamu sa zhromaždilo pred parlamentom okolo dvesto demonštrantov, ktorí prevolávali, že Turecko je sekulárny štát a takým aj ostane. Demonštrantov rozohnala polícia slzotvorným plynom a viac ako desať z nich bolo zatknutých. Kahraman svoje sporné vyhlásenie predniesol na nedávnej konferencii v Istanbule, kde povedal: „My sme moslimský štát a preto musíme mať religióznu ústavu, teda islamskú. Sekularizmus musí  z novej, prepracovanej ústavy nášho štátu zmiznúť.“

Prezident Erdogan vyhlásil už dávnejšie, že je potrebná nová ústava pre Turecko. V nej má byť zakotvený aj prezidiálny systém, ktorý zaručí prezidentovi ešte viac moci, ako dosiaľ.

V súčasnosti ale vládna strana prezidenta Erdogana, AKP, nemá na to dostatočné množstvo hlasov v parlamente. Predseda opozičnej strany CHP, Kemal Kilicdaroglu, vehementne odmieta požiadavku prezidenta parlamentu, Kahramana. Vyhlásil, že súčasný chaos  na Blízkom Východe je z veľkej časti zapríčinený v dôsledku  inštrumentalizácie islamu ako politického nástroja, ktorý má všetko určovať.

V uplynulých rokoch presadila Erdoganova AKP viaceré zákony, ktoré posilnili vplyv islamu na politiku.