Trumpovi voliči sú za útok na Sýriu nahnevaní. Bol to len pseudoútok?

08.04.2017 22:11

V Sýrii je v súčasnosti isté len jedno. Ak padne Asad, tak sa k moci dostanú islamisti, džihadisti a ISIS. Vznikne tam nesmierny chaos a ďalšie milióny utečencov sa vydajú do Európy. V Sýrii bude potom podobná katastrofická situácia, aká je v Lýbii ešte aj teraz, roky po odstránení Kaddáfiho. Američania nemajú nijaké riešenie a nijaký plán pre Sýriu.

Západ nám už dlho chcel nahovoriť, že proti Asadovi povstal sýrsky národ. To je ale len veľké a účelové klamstvo. Realita je taká, že proti sýrskemu prezidentovi bola len časť Sýrčanov. O tom som už niekoľkokrát písal.

A Asada podporovali a podporujú aj náboženské menšiny, o.i. aj sýrski kresťania. Je pre nich zárukou, že ich džihadisti vo veľkom nemasakrujú. Hovorila o tom veľmi podrobne aj argentínska reholná sestra, ktorá v Sýrii dlho žila. Uviedli to viaceré juhoamerické médiá.

V súvislosti s obvinením sýrskej armády z použitia chemických otravných plynov pripomeniem nasledovné. Už v roku 2013 obvinila Obamova vláda sýrsku armádu z nasadenia jedovatého plynu sarínu. Ani vtedy – podobne ako aj teraz – nemala na to jednoznačné dôkazy. Výpoveď Bieleho Domu znela: Asad zaútočil na svoj národ sarinom. Napokon to ale boli americké tajné služby, ktoré po istom čase, ktorý vyžadovalo ich vyšetrovanie obvinenia Asada, museli oficiálne priznať, že Sýria nemala vo svojich vojenských skladoch žiadny sarín a že to bolo Turecko, ktoré spolupracovalo s Al-Nusra-frontom a vyzbrojilo ho so sarinom.

K Trumpovým voličom toľko, že sociálne siete boli po bombardovaní Asadovho letiska hneď zaplavené ich negatívnymi reakciami.

Jeho voliči nechceli a ani teraz nechcú od neho žiadne dlhodobé vojenské intervencie, ktoré by sa ťahali do dĺžky, čo by v Sýrii ale bolo nevyhnutné. A ak to bol jednorázový úder, tak ten podľa nich nemal vôbec zmysel.

Sám Trump pred voľbami odmietal dlhodobé vojenské invázie a operácie. Preto treba vychádzať z toho, že išlo o symbolický útok, ktorý mal viac zámerov. Hlavným zámerom bolo demonštrovať „niečo“ americkým vnútropolitickým záležitostiam.

Mimochodom, nemá to vôbec žiadnu logiku, aby Asad, ktorý je vďaka Rusku na víťaznej vlne a získal naspäť od ISIS veľkú časť obsadených území, teraz úplne zbytočne nasadzoval chemické zbrane, a tak nezmyselne provokoval Západ a ohrozoval to, čo už dosiahol.

Tiež chcem zdôrazniť to, že Rusi boli Trumpom vopred informovaní o bombardovaní, a tak mali možnosť stiahnuť svoju vojenskú techniku i svojich ľudí. Rusi informovali následne aj Asada a aj jeho vojaci boli na útok pripravení, takže prišlo len k malým materiálnym škodám. Oficálne boli – podľa sýrskych vyhlásení zabití traja sýrski vojaci, čo tiež nemusí byť pravda. Ak uvážime , že podľa amerických vyhlásení bolo vystrelených 59 bombových náloží z dvoch vojenských amerických lodí, tak to predstavuje obrovskú ničivú silu a výsledok bol takmer nijaký.

Strielali Američania zámerne z veľkej časti nepresne? A šlo preto len o „pseudoútok“? To znamená len o symbolický útok?

Záverom krátka úvaha a či môj komentár.

Vieme, že v otázke Sýrie majú rovnaký názor Rusi, Irán i Čína. Čínsky prezident je na návšteve u Trumpa, golfuje s ním v jeho klube na Floride, popíja s ním a s jeho krásnou manželkou Melániou kávu, vychutnáva si známe floridské kulinárske špeciality, ktoré mu Trump dá hojne predkladať. Všetko prebeieha vo veľmi priateľskom duchu a medzitým si Trump len krátko odskočí a dá svojím generálom príkaz bombardovať Asada.

Jeho vzácny čínsky hosť samozrejme o tom vie – podobne ako aj Putin - bol predsa informovaný. Napriek tomu nič neurobí z protestu proti americkej „agresii“, čo by za iných okolností okamžite urobil. Takže všetko muselo prebehnúť v rámci vzájomnej „dohody“ a či „zhody“. A len o niečo neskôr po útoku, čínske Ministerstvo zahraničia – stále ešte počas prítomnosti čínskeho prezidenta v „objatí“ Trumpa – formálne a krátko odsúdi americký útok proti Asadovi.

Nemci takéto „divadielka“ opíšu symbolicky: Alle machen gute Miene zum bösen Spiel – Všetci robia milé tváre k nepeknej hre.