Trump žiada znovudosadenie za prezidenta alebo nové voľby. Senátor Republikánov Graham hrozí povstaniami

01.09.2022 23:14

Republikáni pokladajú prebiehajúce vyšetrovanie americkej justície zavedené proti Donaldovi Trumpovi za pohon na bosorky, inými slovami za protizákonné ničenie politického odporcu.

Demokrati majú totiž pred ním veľké obavy, keďže jeho prefernecie stúpajú a Bidenove klesajú. Začiatkom júla bolo s Bidenom  spokojných len 39 percent občanov USA. A dôležité voľby do Senátu USA sa blížia – konajú sa 8. novembra 2022.

Preto bolo pre Demokratov takpovediac životne dôležité skonštruovať niečo, čím by trend rastu obľúbenosti Trumpa zastavili. A tak v tejto pre nich zlej situácii podnietili Demokrati prostredníctvom súdneho príkazu, aby FBI urobila prehliadku Trumpovho objektu Mar-a-Lago, čo vyvolalo obrovské pobúrenie Republikánov a miliónov Trumpových prívržencov.

Dôvodom prehliadky u Trumpa bola  zámienka, že mal pri svojom odchode z Bieleho Domu odcudziť tajné dokumenty a medzi nimi aj tajné dokumenty o atómových zbraniach.

Republikánsky  senátor Lindsey Graham už otvorene pohrozil vláde USA s povstaniami  v prípade, ak by Trump bol kvôli údajnému odzudzeniu tajných dokumentov stíhaný justíciou.

Zároveň Donald Trump – ktorý nikdy neuznal Joe Bidena ako prezidenta USA - verejne žiada svoje okamžité znovudosadenie do Bieleho Domu (milióny jeho priaznivcov „šalejú“ preto nadšením), alebo nové prezidentské voľby.

Senátor Graham je blízkym dôverníkom Trumpa a vyjadril sa k tomu čo Demokrati zákerne zosnovali proti nemu v televíznom vysielaní Sunday Night in America v televízii Fox News.

Graham, ktorý je zo South Caroline, vo Fox News obvinil americkú justíciu z toho, že len ukazuje verejnosti ako pracuje s dvojitou morálkou a o. i. povedal:

„Veľká väčšina Republikánov, a samozrejme aj ja, sú tej mienky, že keď ide o Donalda Trumpa, vtedy neplatí žiadny zákon. Demokratom ide len o to, aby ho za každú cenu znemožnili. A poviem otvorene, že keď teraz bude Donald Trump, po známom škandále s mailami Hillary Clinton (ktorej sa ale nič nestalo) stíhaný tresto-právne, tak na uliciach USA príde k povstaniam.“