Trump začal boj o novú tvár USA. Spolupráca s Čínou, milión nových pracovných miest

22.01.2017 18:50

Jeho inauguračná reč bola útokom na doterajšiu politikou a otriasla celým Západom. Berlín, Brusel, Paríž dostali príučku, akú neočakávali ani v najhorších snoch. Mysleli si, že nový prezident USA sa po nástupe k moci zmení, keď aj nie o 180 stupňov, tak aspoň o 90 stupňov. Nič také sa ale neudialo. Pokračoval tam, kde začal. Jeho reč bola tvrdým zúčtovaním s predošlou politikou USA a tým aj s politikou EÚ.

Trump vo svojej prvej reči ako prezident USA povedal, že jeho najdôležitejšou a prvou úlohou bude to, aby zjednotil svoju rozpoltenú krajinu. Zdôraznil aj to, že sa okamžite musí zmeniť to, aby jedna malá skupina v hlavnom meste zhrabla všetko pre seba a národu, aby sotva čo ostalo. Oznámil, že v USA navodí zásadné zmeny, pričom sa veľmi výrazne dištancoval od politiky svojho predchodcu Obamu a prehlásil, že tí, na ktorých Amerika svojvoľne zabudla, už nebudú viac zabudnutými a že odteraz budú v USA vládnuť nové vízie. Pripomenul, že Amerika chce nažívať s každou krajinou v mieri a že v jeho zahraničnej politike bude mať absolútnu prioritu boj proti islamistickým teroristickým organizáciám.

Trump počas volebnej kampane atakoval niekoľkokrát Čínu. Týkalo sa to najmä jej politiky voči Taiwanu. Na druhej strane ale jeho ľudia i on sám už pripravujú viaceré projekty s čínskymi firmami a podnikateľmi, ktoré zabezpečia nové pracovné miesta pre milióny Američanov, tak ako to Trump sľubil svojím voličom.

Iniciátorom jedného z týchto projektov je významný čínsky internetový podnikateľ, miliardár Pinyin Ma Yun, ktorý o.i. bol niekoľko rokov aj docentom pre angličtinu a medzinárodný obchod na univerzite v Pekingu. Je zakladateľom Alibaba Group – skupiny mimoriadne úspešných, internetových firiem.

Pred niekoľkými dňami prišiel za Trumpom do USA a predniesol mu svoju ponuku, v rámci ktorej vytvorí v priebehu piatich rokov v USA milión pracovných miest. Po stretnutí s Trumpom, ktorého si aj ako človeka a podnikateľa vysoko cení, vyhlásil, že rozhovory s novým prezidentom boli pre neho veľkým potešením.

Donald Trump už teraz dokazuje, že politik ako on, ktorý nikdy politiku nerobil, môže byť neporovnateľne úspešnejším a svetu prospešnejším politikom, ako takzvaní rodení politici, typu Obama, Bush, ktorí robia politiku proti ľuďom a proti národom a predovšetkým pre seba a pre politický establišment, ktorý ich do funkcie vyniesol.