Trump je mocný ako nikdy! Nielen Republikáni stoja za ním. Stal sa aj vodcom obrovského celoamerického hnutia! Je Dominátor a Triumfátor!

08.03.2024 21:48

Donald Trump je späť na politickej scéne. A je na nej prezentný neobyčajne intenzívne a takpovediac je „všadeprítomný“. V porovnaní s Trumpom sa Biden stal len matným, takmer neviditeľným tieňom.

 

Posledné týždne boli demonštráciou moci, ktorú má Donald Trump nad Republikánskou stranou.

 

V primárkach dominoval, vyhral Južnú Karolínu o 20 percentuálnych bodov. Trump po voľbách povedal, že nikdy nevidel republikánsku stranu tak zjednotenú.

Jeho dominancia ale siaha ďaleko za hranice primárok. Začiatkom februára jeho námietka v Kongrese spôsobila stroskotanie kompromisu, o ktorom sa dlhé mesiace rokovalo medzi Republikánmi a Demokratmi.

Líderka strany Ronna McDaniel musí uvoľniť svoje miesto – lebo to žiadal „dominátor“ Trump.

 

Republikánska strana je Trumpova strana. To nie je ale všetko.

 

Svojím hnutím „Make America Great Again“ (MAGA)  Trump ovláda nielen Republikánov ako nikto predtým, ale aj viac ako polovicu Američanov, z ktorých mnohí nemajú veľa spoločného s Republikánmi, ale sú nadšenými prívržencami hnutia MAGA a preto dajú hlas Trumpovi.

 

Hoci prehrali? voľby v roku 2020 a midterms s Trumpom, Trumpovci sú vo vedení strany, v Snemovni reprezentantov a teraz aj v Senáte. Slabosť ostatných Republikánov ukazuje Trumpovu silu.

 

Na výročnom stretnutí pravicových republikánskych konzervatívcov CPAC sa nemecký žurnalista opýtal jeho bývalého poradcu Steva Bannona, ako by vysvetlil Trumpovo prevzatie absolútnej moci:

 

„Ľudia v Nemecku musia pochopiť a akceptovať: Sme populistické, nacionalistické hnutie, a to také, ako USA ešte nezažili. Už nie sme starí republikáni. Stali sme sa všetci trumpisti.“

 

Republikánska strana (GOP – skratka pre „Grand Old Party“) sa stala Trumpovou stranou, hovorí nezávislý politológ profesor Sidney Milkis.

 

Milkis študuje interakciu medzi prezidentmi USA a stranami už vyše 40 rokov. Dokonca ale aj on je šokovaný, ako veľmi Trump dominuje a práve on ho označil ako dominátora Republikánov a k tomu dodal:

 

„Amerika je posadnutá Trumpom, je ním posadnutá totálne. Akoby bol pre ňu triumfátor.“

 

Ale ako k tomu došlo, k tomu, čo len málokto čakal a Demokrati už vôbec nie?

 

Veľmi mnohí si mysleli, že útok na Kapitol 6. januára 2021 bude Trumpovým politickým koncom. A Demokrati na jeho politickom pochovaní potom aj usilovne pracovali,  a to rôznymi metódami.

 

Bol už považovaný za „vyhnaného – za politického vyhnanca“. Presne na 22 dní. Potom sa vtedajší vysoký Republikán Kevin McCarthy odviezol za Trumpom na Floridu a nechal sa s ním odfotiť. Trump bol späť.

 

Republikánska základňa chce len Trumpa.

 

V pozadí vzostupu „vyhnanca“ Trumpa bolo podľa Milkisa zrejme uvedomenie si, aká veľká je Trumpova podpora v základni a že po 6. januári neklesla, ale dokonca rýchlo rástla. Verili mu všetko čo povedal a dnes je asi 70 percent Republikánov presvedčených, že Biden nevyhral voľby v roku 2020. Trump interpretuje svoje početné obvinenia ako dôkaz, že je obeťou prenasledovania zo strany Demokratov, ktorí sa ho obávajú v prezidentských voľbách.

 

Republikánsku základňu dokonale presvedčil, že za nich bojuje a že dobre vie, že majú pocit, že stratili svoju krajinu a že im ju ako prezident znova prinavráti.