Trump chce reformovať migračnú politiku USA

17.05.2019 22:27

V jej súčasnej forme spôsobuje americkej spoločnosti obrovské ekonomické škody. Prezident chce, aby v budúcnosti boli uprednostňovaní len vzdelaní a kvalifikovaní migranti, s dobrou zalosťou angličtiny.

Zákony, ktoré určujú pravidlá migrácie sú staré viac ako 30 rokov a  podľa Trumpa je bezpodmienečne nutné ich od základu zmeniť. Podľa nich môže  prísť každoročne do USA legálne milión migrantov. Prezident to označuje ako reťazovú migráciu, ktorá veľmi zaťažuje americký rozpočet. Preto chce za každú cenu, aby bolo umožnené prísť do krajiny prevažne tým migrantom, ktorí majú kvalitné odborné vzdelanie.

Trump povedal, že doterajší ystém migrácie diskriminuje géniov a brilantné mozgy, a to chce zmeniť. Už teraz dôrazne oznamuje: „Migrant, ak chceš k nám prísť, tak musíš akceptovať všetky naše požiadavky, ktoré na teba budú kladené. A tie ti oznámime tak dôrazne, že si ich budeš dobre pamätať“.

Súčasne chce Trump výrazne obmedziť vstup do USA pre tých migrantov, ktorí majú nízku kvalifikáciu. Tak chce chániť amerických robotníkov, ktorí pracujú v sektore s nízkymi príjmami pred konkurenciou migrantov.

Demokrati  samozrejme odmietajú reformu, čo sa dalo očakávať – tí odmietajú zásadne všetko, čo navrhuje Trump. Ale čo je prekvapujúce, tak pre veľkú časť Republikánov nie je navrhovaná reforma Trumpa dostatočne tvrdá. A tento postoj prekvapil dokonca aj prezidenta.