Trump bojuje za slobodu slova v sociálnych médiách. Berlín a Brusel ju škrtia

22.05.2019 21:23

V Nemecku, ale aj v ďalších EÚ štátoch sa čoraz častejšie stáva, že kritické politické  komentáre a články, ktoré  majú pôvod v pravicovo-konzervatívnom spektre, sú v sociálnych médiách, ktoré prvádzkuje Facebook, Twitter a podobní, jednoducho vymazané, prípadne sú zablokované aj webové portále.

Napríklad kto opakovane kritizuje islam, tak riskuje, že dostane nálepku rasistu, populistu a nebezpečného nepriateľa islamu. Facebookprofil moslima Imada Karima, známeho a populárneho libanonsko-nemeckého intelektuála, režiséra, scenaristu, autora a tvrdého kritika islamu a jeho silne rastúceho vplyvu na dianie v Európe, bol – a to bez najmenšieho predošlého upomínania – kompletne vymazaný! Stalo sa to už v roku 2017 a odvtedy sa cenzúra v EÚ ešte viac zostrila.

Facebook mu zničil komunikáciu s 5 000 spolupracovníkmi a priateľmi a so 139 skupinami, pre ktoré bol adminom a zničil mu aj všetky obrázkové archívy.

Zámienka, pod ktorou sa to robí, je jednoduchá: Šírenie nenávistných rečí.

Aj v USA samozrejme existuje politická cenzúra. Má tie isté zákerné metódy, ktoré sú antidemokratické a „dusia“ slobodu slova.

Donald Trump a vláda USA pred nejakým časom otvorili špeciálnu webovú platformu, na ktorú sa môžu obrátiť užívatelia internetu, keď majú podozrenie, že ich Social-Media-Account bol zablokovaný alebo vymazaný prevádzkovateľom platformy na základe jeho politickej zaujatosti.

Biely Dom oznámil 15. mája na twitteri, že Donald Trump a jeho administrácia  začali boj za slobodu slova a názorov v online-svete:

„Je celkom jedno, aké máte názory, ak máte podozrenie, že boli cenzúrované len preto, že vaša mienka sa niekomu nepáčila a či nepozdávala, tak nám to oznámte.“

Kto z našich politikov v boji za slobodu slova v EÚ má odvahu napodobniť Donalda Trumpa?