Traja moji svedkovia! Korona: Ohňostroj šialenstva, paniky a drastických opatrení

21.03.2020 22:38

Vo viacerých mojich článkoch o korone som pripomínal a zdôrazňoval, že panikárčenie a prehnaný strach z korony nie je adekvátny skutočnému reálnemu medicínskemu nebezpečiu. A naznačil som aj to, že politici, ktorí manažujú korona krízu by to mali robiť v úzkej spolupráci s expertami lekármi, ktorí sú zároveň aj veľmi dobrými psychológmi.

Dostal som na tieto články viacero reakcií a ako sa dalo očakávať, tak medzi nimi aj také, ktoré boli napísané len urážajúcim tónom a nemali ani náznak argumentatívnej kvality – dotyční tak ale diskvalifikovali len seba.

Pre tých, ktorí o mne málo vedia: Som aj vedecký žurnalista a zaoberám sa mnoho rokov o.i. aj s medicínou.

V tomto článku nechám hovoriť troch renomovaných odborníkov z Hesenska na tému korona.

Tento týždeň sa zúčastnili vo Frankfute n. Mohanom pódiovej diskusie, zorganizovanej  spolkom Montagsgesellschaft:

 

Prof. Dr. med. Leo Latasch, Mitglied im Deutschen Ethikrat sowie ehemaliger Ärztlicher Leiter Rettungsdienst (ÄLRD), Gesundheitsamt Frankfurt am Main

Prof.Dr.med.Klaus-Peter Hunfeld MPH,

Ärztlicher Direktor, Facharzt für Labormedizin, Mikrobiologie, Virologie und Infektionsepidemiologie, Krankenhaus Nordwest

Dr. Uwe Böning, Psychologe, Management-Berater, Geschäftsführer, Böning Consult GmbH

 

Všetci traja unisono kritizovali politikov a úrady za ich zlú a nesprávnu komunikáciu s občanmi v priebehu korona krízy. Žiadali od nich okamžitú zmenu spôsobu komunikácie a aj to, aby konečne usporiadali „koncert upokojovania a rozptylovania strachov a obáv“. Zdôraznili, že  je veľmi zlé, keď v Nemecku v súčasnej krízovej situácii, ktorá je vyslovene medicínskou záležitosťoi prebrala režírovanie politika.

Profesor Latasch pripomenul, že Nemecko dosiahlo taký stav paniky, ktorý vôbec nezodpovedá realite, s ktorou má spoločnosť do činenia. V tej súvislosti zdôraznil, že u prevažnej väčšiny pacientov infikovaných koronou, sú symptómy veľmi slabé, prípadne vôbec žiadne. A to sa takmer nikdy v médiách neuvádza.

Profesor Hunfeld je rozhorčený z drastických opatrení, ktoré robia politici :

„Prečo práve pri tejto korone? Na túto jednoduchú otázku mi ešte nikto nedal odpoveď. Veď v minulosti sme mali podobné situácie tiež, napr. pri prasačej chrípke, ale bez vyhlásenia podobných drastických opatrení pre verejný život, ako je to teraz."

Podobne hovoril psychológ Böning. Kritizoval politikov za to, že v tejto situácii nepoužívali a nepožívajú „strachznižujúcu“ komunikáciu a že nie sú schopní pomáhať ľuďom situáciu správne interpretovať.

Uznávaný expert, profesor Hunfeld nazval to, čo sa v Nemecku práve deje ohňostrojom šialenstva a paniky:

„Ak celé Nemecko uzavrieme, ak zatvárame školy a ochromujeme verejný život, tak musíme mať aj plán, kedy všetky také kroky zrušíme. Ten ale chýba.

Je naozaj oprávnené to všetko, do čoho nás politika núti, keď je potrebné umiestniť do intenzívneho ošetrovania len asi 5 percent infikovaných a keď zomiera približne 0,3 percent infikovaných – z toho predovšetkým ľudia nad 80 a pacienti, ktorí prekonali ťažkú chorobu alebo pred infikovaním sa boli ňou postihnutí?“

Ja dodám, že v podobnom duchu sa niesli aj moje články o korone. A poviem aj  to, čo mnohí nevedia:

V kolektívnom nevedomí (tak ako ho postuloval zakladateľ analytickej psychológie Carl Gustav Jung) spoločnosti existuje latentný strach pred epidémiami a preto ľudia veľmi rýchlo v istých situáciách podliehajú iracionálnym panickým strachom, ktorý „znásobujú“ a šíria ďalej.

Na záver diskusie sa všetci traja experti zhodli v tom, že ľudia, ktorí vôbec nepoznajú odborné fakty, tak ani nedokážu odhadnúť vlastné osobné riziko ochorenia na koronu a tak slepo veria politikom.

Ukončili diskusiu tým, že súčasné čísla v Nemecku nedávajú nijaký dôvod k tomu, aby ľudia mali prehnaný strach.