Toto sú „hodnoty“ Západu: Spiegel obhajuje otvorený rasizmus v Lotyšsku! Lebo je zameraný na ruskú menšinu

07.12.2023 11:23

Spiegel obvinil ruského prezidenta Putina z vyhrážania sa Lotyšsku. Der Spiegel lživo konštruuje nebezpečenstvo, že Rusko by mohlo napadnúť Lotyšsko a zaútočiť na NATO. Zároveň obhajuje otvorený rasizmus Lotyšov.

 

Ďalej k Putinovmu údajnému vyhrážaniu sa – tak ako ho vyfantazíroval Spiegel, len aby vyvolával  nenávisť k Rusku, čo sa mu ale čoraz menej darí.

 

Takže o čo ide v Lotyšsku?

 

Predstavme si, že by Rusko prijalo zákon, ktorý by napríklad všetkých ruských občanov ukrajinského pôvodu klasifikoval ako „neobčanov“. Na osoby bez občianstva by sa vzťahovali mnohé obmedzenia týkajúce sa ich ľudských a občianskych práv a v niektorých prípadoch aj osobných práv. Nemali by právo voliť, ani byť volení, boli by vylúčení z niektorých povolaní, napríklad by nemohli pracovať ako štátni zamestnanci, policajti či notári. A predstavme si, že sa zaviedlo 80 rozdielov medzi právami osôb bez občianstva a ruských občanov. A potom by Rusko ešte aj zaviedlo povinnú skúšku z ruštiny pre „neobčanov“ a vyhodilo z krajiny každého, kto v nej neuspeje, bez ohľadu na to, či ide o 80-ročných dôchodcov, ktorí tam žijú celý život.

 

Ako by potom reagovali nemecké médiá ako Spiegel? 

Nie je ťažké uhádnuť, že by kričali a obviňovali Rusko zo zavádzania nacistických metód a rasových zákonov a masívnej diskriminácie a potláčania Ukrajincov v Rusku.

 

Takto sa ale už stalo v Lotyšsku,  a Spiegel si myslí, že je to v poriadku, pretože v tejto krajine, teda v EÚ, sú také zákony. V Lotyšsku sú etnickí Rusi, ktorí tam žijú celé generácie, klasifikovaní ako „neobčania“ a sú im odopierané vyššie uvedené ľudské a občianske práva. A nový zákon teraz vyžaduje, aby ruská menšina absolvovala jazykové testy. Každý, kto neprejde, bude na konci roka deportovaný z Lotyšska. Týka sa to predovšetkým dôchodcov, ktorí tam prežili celý život.

 

Toto nie je „ruská propaganda“, ale informoval o tom Spiegel v máji 2023. A rasizmus voči Rusom je úplne v poriadku pre Spiegel a ďalšie nemecké médiá, ako aj pre nemeckých politikov, ktorí sa tvária, že ľudské práva a ochrana etnických menšín, ktoré sú v EÚ vlastne zákonom, sa na Rusov nevzťahujú.

 

Nie je preto prekvapujúce, že Rusku sa táto otvorená diskriminácia ruskej menšiny v Lotyšsku nepáči. Preto to bola opäť téma na Rade pre ľudské práva v Kremli, keď sa Putin stretol s členmi Rady. 

Jeden člen Rady pre ľudské práva sa teraz zaoberal všeobecným problémom rusofóbie v Európe, kde majú napríklad Rusi zatvorené svoje bankové účty v Nemecku. A zaoberal sa aj situáciou v Lotyšsku, pretože Lotyšsko už čoskoro bude môcť dôchodcov, často starých a dokonca aj  na posteľ pripútaných chorých starých ľudí, ktorí neprešli jazykovou skúškou, priviesť k ruským hraniciam a deportovať ich do Ruska.

 

Putin vo svojej odpovedi kritizoval lotyšské opatrenia a samozrejme nepovedal nič pozitívne o lotyšských zákonoch a o lotyšskej vláde. 

Ale Spiegel informoval svojich čitateľov - z ktorých len veľmi málo vie, že v Pobaltí existujú zákony o „neobčanoch“ – priam kriminálnym spôsobom o tom, že Putin sa agresívne vyhrážal Lotyšsku a že je možné, že ho zamýšľa napadnúť.

 

Spiegel – hlásna trúba Demokratov USA – je už dávno známý svojimi protiruskými tirádami a neustálym démonizovaním ruského prezidenta Putina.