Toto číslo vyvolá obrovský úžas, a to dokonca aj u astronóma

24.01.2022 23:14

Spôsobí obrovský úžas najmä po tom, keď upresním jeho súvis s tým, čo predstavuje a čo vyjadruje. Najprv si v tejto súvislosti musíme povedať, čo rozumieme pod pozorovateľným kozmom.

V takzvanom štandardnom modeli kozmológie je pozorovateľný kozmos definovaný ako tá časť kozmu, ktorá je zo Zeme prístupná nášmu pozorovaniu.

Teraz uvedieme číslo, o ktoré v tomto článku ide. Je to číslo 4 krát 10 na 19, inakšie vyjadrené je to 40 triliónov. Je to nesmierne veľké číslo, pri ktorom zlyhá úplne naša predstava.

Ako nedávno zistila skupina expertov astronómov pod vedením Alexa Siciliu z výskumného ústavu  Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati v Trieste, tak práve toľko čiernych dier existuje v pozorovateľnom kozme.

Astronómovia z Triestu za účelom tohto zistenia simulovali vznik hviezd a galaxií v kozme. Na základe predpokladaného množstva určitých druhov hviezd a ich životných cyklov je možné zistiť, aký počet z nich sa na konci ich životného cyklu stane čiernou dierou.

Okrem stanovenia počtu čiernych dier v pozorovateľnom kozme, zistili experti aj ďalšie pozoruhodné fakty. Jedným z nich bolo zistenie, že približne jedno percento normálnej hmoty v kozme je v čiernych dierach.