To určite neviete: USA plánuje zmodernizovať svoje nukleárne zbrane uskladnené v Nemecku

21.06.2014 00:53

Len niekoľko rokov po 2. svetovej vojne, a to už v roku 1953 USA ako okupačná mocnosť západného Nemecka, umiestnilo na jeho území prvé atómové bomby. V tom čase na území východného Nemecka neboli žiadne sovjetske atómové bomby. V súčasnosti sa nachádzajú v Nemecku americké atómové bomby skoncentrované na jednom mieste, v regióne Eifel, na vojenskom letisku Büchel. Ide o atómové bomby typu B-61, ktoré sú údajne kompatibilné len s nemeckými lietadlami Tornádo. Existuje správa Amerického bezpečnostného nukleárneho úradu, ktorá bola vypracovaná pre USA kongres, v ktorej si úrad vyhradzuje právo na zhotovenie nových účinnejšich atomových bômb, typu B-61-12 a veľká časť z nich má byť umiestnená v Nemecku.

Samozrejme, že Moskva bude takýto akt považovať za vážné ohrozenie, a to o to viac, že medzi USA a Ruskom existuje New Start-dohoda, kde sa obe strany zaväzujú k ďalšiemu znižovaniu nukleárneho potenciálu. 

 

Môj komentár:

 

Washington nemá najmenší problém neustále zvyšovať napätie v Európe a čoraz viac provokovať svojou agresívnou politikou Moskvu a zároveň pokrytecky a nehanebne z toho obviňovať Rusko.

Ak by niečo podobné ako USA urobila Moskva a rozhodla sa umiestniť svoje nukleárne zbrane na Kube, tak by USA a EÚ Rusko označili za vojnového podpaľača, ktorý chce rozpútať tretiu svetovú vojnu a Biely Dom by určite okamžite podnikol proti Moskve vojenské kroky.