To je revolučný islam: Situácia kresťanov v Iráne je nebezpečná a možno hovoriť o ich prenasledovaní

24.06.2021 23:12

Iránske kresťanstvo patrí k najstarším na svete. Predtým ako prišiel do Iránu islam, bolo veľmi prezentné v krajine. Islamizácia Iránu (je dedičom Perzskej ríše) sa začala veľkou vojenskou expanziou Arabov, ktorí už boli zjednotení duchom islamu. V roku 638 – len 6 rokov po smrti proroka Mohameda - dobyli Arabi hlavné mesto Peržanov, Seleukiu-Ktesifon a obsadili ich obrovskú ríšu. Začala sa postupná islamizácia územia, na ktorom je dnešný Irán.

Misionárske hlásanie a šírenie kresťanstva je dnes v Iráne prísne zakázané a je trestné. Delikvent musí počítať s vysokým trestom, v krajnom prípade dokonca s trestom smrti. Moslimovia, ktorí by prestúpili na kresťanstvo môžu byť tiež odsúdení na smrť. 

Po tzv. konštitučnej revolúcii roku 1906 dostali iránski židia a kresťania malý počet mandátov v parlamente a boli uznaní ako minoritné relígie, čo bolo zakotvené aj v iránskej ústave.

Situácia kresťanov v Iráne sa extrémne zhoršila po islamskej revolúcii v krajine v roku 1979. Práva minoritných relígií síce ostali aj naďalej v ústave. Ale bolo to už len čisto formálne a v skutočnosti nastalo postupne silnejúce prenasledovanie a šikanovanie kresťanov, a to napriek tomu, že kresťania žili v Iráne celé stáročia svorne a bez väčších konfliktov s iránskymi moslimami.

Pripomeniem v tejto súvislosti, že iránsko-perzskí moslimovia sa v minulosti veľmi odlišovali od arabských moslimov. Veď islam doslova patrí len Arabom, ktorí ho potom násilne šírili ďalej a vojensky podrobeným národom vnucovali. Peržania mali vlastnú vysoko vyspelú kultúru a vlastnú perzskú relígiu a islam veľmi dlho  odmietali. Z ich pohľadu bol primitívny a nekultúrny.

Islamská revolúcia 1979 v Iráne iránsky islam postupne, ale rýchlo sfanatizovala a zasiala do neho nenávisť voči kresťanom a dokázala veľmi rýchlo zmeniť aj iránsky právny systém, ktorý bol dovtedy výrazne sekulárne orientovaný. Už zakrátko platil nový čisto islamský právny systém a tomu sa museli samozrejme podriadiť aj kresťania a preto v nasledujúcom desaťročí emigrovala z Iránu veľká časť kresťanov.

Úplne bezprávni sú v Iráne kresťania, ktorí boli pôvodne moslimovia a prestúpili na kresťanskú vieru. Z pohľadu islamského iránskeho štátu sú to ešte horší ľudia ako kresťania od narodenia, lebo zradili jedinú „pravú“ vieru islam a dobrovoľne sa stali „nevercami“.

Mnoho „bezmenných“ kresťanov je v iránskych väzeniach, kde si odpykávajú dlhoročné tresty. Ich veľkým zločinom je len to, že sú kresťania. O ich osude vedia len ich najbližší.

Uzavriem tento článok prípadom, ktorý vzbudil veľkú pozornosť médií v kresťanskom svete.

Youcef Nadarkhani sa stal najznámejším pastorom islamskej Republiky Irán. Jeden islamský revolučný súd ho odsúdil v roku 2010 ako moslima, ktorý prestúpil na evanjelickú vieru, pričom naviac sa ešte aj stal pastorom, na trest smrti. Dôvodom vyhlásenia takého rozsudku bola zrada islamu.

Len veľká vlna protestov vo svete mu zachránia život a v roku 2012 bol prepustený z väzenia.

Keďže neprestal so svojimi pastorskými aktivitami a bol čoraz populárnejší a obľúbenejší, tak bol v júni 2017 spolu s troma ďalšími poprednými spolupracovníkmi evanjelickej obce v Iráne, zatknutý a odsúdený na desať rokov väzenia.

Dôvod trestu: Úspešná pastorská činnosť (bola označená ako kresťanské misionárčenie – a to je zakázané).

13. decembra 2017 potvrdil v Teheráne po  odvolaní sa proti rozsudku ako posledná inštancia Islamský Revolučný Súd rozsudok z mája a Nadarkhani je od 22. júla 2018 vo väzení a ak mu svet nepomôže, tak tam ostane do roku 2028. Je ženatý a má dve deti.

Veľká časť sveta žije ešte stále v náboženskom stredoveku – my ho v Európe nechceme mať opäť!