To je rarita: Španielske mesto Llivia neleží v Španielsku, ale vo Francúzsku

07.06.2020 23:15

Ak Španiel z Llivie, teda zo Španielska (malého) chce ísť do Španielska (veľkého), tak musí až dvakrát prekročiť francúzsku hranicu. Inakšie to vôbec nie je možné.

Španielske mesto Llivia je totiž enkláva v Pyrenejách a je celá obkolesená francúzskym územím. Leží v blízkosti trpaslíčieho štátu Andora, má necelých 1600 obyvateľov a rozprestiera sa na štrnástich štvorcových kilometroch a leží vo výške 1223 metrov. 

Ako je niečo také možné a kedy sa táto kuriozita zrealizovala?  

V 17. storočí prišlo medzi Španielmi a Francúzmi niekoľkokrát k vojenským roztržkám. Zmierili sa a opäť sa pustili do seba. Napokon uzatvorili mierovú zmluvu, ktorá vošla do histórie oboch národov ako Tratado de los Pirineos (Pyrenejská dohoda). Sotva však na nej uschol atrament a už prišlo k nepokojom  medzi obyvateľmi Llivie, ktorým sa nepozdávalo, že boli so všetkým čo mali, prisúdení k francúzskej korune - francúzskemu kráľovstvu.

A aby proti tomu mohli oficiálne protestovať, tak si vymysleli skutočne prefíkaný argument, ktorým popierali platnosť zmluvy. Spočíval v tom, že tvrdili, že v zmluve je reč o tridsiatichtroch pueblos (dedinách), ktoré má Španielsko odstúpiť Francúzsku, pričom ale ich Llívia nie je žiadnou dedinou, ale mestom a o mestách v nej nie je žiadna zmienka a preto musí aj naďalej patriť do Španielska. 

Týmto argumentom zmiatli aj francúzskych aj španielskych diplomatov a tí boli nútení opäť sa pozrieť do návrhu zmluvy, tentoraz veľmi pozorne a zistili, že je to naozaj tak. Diplomati sa dohodli, že sa spoločne stretnú v Llivii a si ju pozrú. Ich stretnutie sa uskutočnilo 12. novembra 1660 v historickej kaplnke z 10. storočia, keď sa Llivia ešte volala Lima. V ten deň diplomati potvrdili občanom Limy, že ich mesto patrí na večné časy Španielsku. 

Keďže celé jeho okolie, kde bolo zmienených 33 dedín, pripadlo Francúzsku, tak sa Lima - neskoršia Llivia, stala španielskou enklávou vo Francúzsku.

V malej španielskej enkláve je však ešte veľa pozoruhodných vecí. Mesto nemá žiadneho lekára ani lekáreň, a tak prichádza lekár, spolu s liekmi, dvakrát týždenne na niekoľko hodín cez tranzitnú cestu zo susedného Španielska do Llivie. Napriek tomu bola v Lime-Llivii najstaršia lekáreň Európy - Farmacia Esteva. Založil ju v roku 1415 istý Jaume Esteva a ostala v priebehu 23. generácií v rodine Estevovcov a bola navždy zatvorená až v roku 1942.

Llivia je aj veľmi starým historickým mestom a jeho návšteva sa vyplatí nielen kvôli prastarej kaplnke a najstaršej lekárni, ale aj kvôli množstvu pozoruhodných starých stavieb, z ktorých viaceré pochádzajú až z 11. a 12. storočia, ako Torre de Bernat de So, či monumentálne pôsobiaca radnica.

Príslušný minister v Madride už pred viac ako tridsiatimi rokmi Lliviu oficiálne prehlásil za monumento artistico - to znamená, že celé mesto je pamiatkovo chránená oblasť.