To hovorí ministerka, ktorá to zavinila: Ak nedostaneme plyn, tak budeme mať v Nemecku povstania

21.07.2022 23:11

To hovorí ministerka, ktorá to zavinila: Ak nedostaneme plyn, tak budeme mať v Nemecku povstania

To čo povedala – a či pod tlakom okolností dokonca musela priznať – pred dvoma dňami nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbock v rámci série rozhovorov názvu RND vor Ort, je dôkazom jej diletanstva, neschopnosti a veľkého preceňovania sa.

Je s veľkým odstupom najneschopnejšou osobou v tejto funkcii, akú povojnové Nemecko kedy malo. Ak by mala čo len trochu súdnosti a poznala význam slova sebakritika, tak by mala okamžite odstúpiť.

Baerbock patrí spolu s ministrom Habeckom a šéfom CDU Merzom k najväčším nemeckým protiruským štváčom. A bola vždy medzi prvými, ktorí boli za každé protiruské sankcie a za čoraz ostrejšie. Bola tiež tou, ktorá medzi prvými bola za embargo na ruský plyn a teraz sa odrazu trasie a obáva, čo bude s Nemeckom a s EÚ, keď ho Rusko z vlastného rozhodnutia prestane dodávať.

Najprv Baerbock voči Moskve prejavovala nadutosť a bezpríkladnú aroganciu a odrazu má obavy, že Rusko môže spraviť práve to, čím ho táto naivná „dáma“ chcela potrestať. Z tohto pohľadu možno povedať, že aj obyčajná sliepka v kuríne má viac rozumu a logiky.

S Kanadou viedol Berlín v minulých dňoch intenzívne rokovania ohľadne vrátenia veľkej plynovej turbíny, na ktorej boli v Kanade robené rozsiahle údržbárske práce. Kanadská vláda sa dlho zdráhala kvôli protiruským sankciám vydať turbínu, bez ktorej Moskva nemohla dodávať plyn do Nemecka.

Ministerka Baerbock priznala v rozhovore pre RND vor Ort nasledovnú vec:

„Kanaďania mali veľa otázok a preto sme im povedali, že rozumieme ich zdráhanie, ale že ak plynovú turbínu nedostaneme naspäť, tak potom nedostaneme z Ruska žiadny plyn viac a potom už Ukrajinu vôbec nebudeme môcť nijako podporovať, lebo potom nás budú zamestnávať povstania občanov.“

Viac ako Annalena Baerbock sa už sotva nejaký minister zahraničia dokáže zdiskreditovať. Jeden z najlepších politikov, akých kedy Nemecko malo, exminister a exšéf SPD Oskar Lafontaine mal o Baerbock už dávno veľmi zlú mienku.

V rozhovore pre Die Welt povedal už 11. novembra minulého roka o.i. nasledovné: „Baerbock als Außenministerin wäre eine Katastrophe – Baerbock ako ministerka zahraničia to by bola katastrofa.“