To ešte nebolo: CDU, SPD, Zelení, FDP nemajú väčšinu v Durínsku! Merz ostro kritizuje Merkel

29.10.2019 22:02

Po prvý krát v Spolkovej Republike nemajú v nejakom nemeckom krajinskom parlamente tieto strany väčšinu, a to ani vtedy, keď by vytvorili koalíciu – aká však doteraz nikde nebola nikdy vytvorená. Je to tak teraz v Durínsku, kde to prekazila AfD. Tá mala vo voľbách najväčší úspech, keď viac ako  zdvojnásobila svoj výsledok oproti predošlým voľbám. Dosiahla až 23,4 percent, a to napriek tomu, že jej durínskeho šéfa Björna Höckeho média i protivníci označovali ako nacistu, a to s dovolením Najvyššieho súdu.

Nielen prívrženci AfD, ale aj nejeden prívrženec CDU i SPD hovoria v tomto prípade o politickej inštrumentalizácii tohto súdu.

Za katastrofálny výsledok durínskych volieb pre CDU by mali prebrať plnú zodpovednosť kancelárka Merkel a šéfka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Ani od jednej však také vyhlásenie neprišlo.

A tak to namiesto nich urobil niekdajší šéf frakcie CDU-CSU Friedrich Merz.

Merz v pondelok v ZDF:

„Žiadam CDU, aby reagovala na katastrofálny výsledok volieb adekvátne. Toto CDU nemôže a nesmie ignorovať a takpovediac len pasívne vyčkávať, čo príde ako ďalšie.“

Stredobodom jeho tvrdej kritiky bola predovšetkým kancelárka, ale aj vedenie CDU. Povedal, že výsledok volieb je výrazným vyslovením nedôvery občanov vládnej koalícii v Berlíne.

Mnoho politikov CDU a FDP podporilo Merzovu kritiku a podporila ju samozrejme aj WerteUnion – pravicovo konzervatívne krídlo CDU - ktorá už dlhšiu dobu dáva najavo, že si ako budúceho kandidáta CDU na úrad kancelara želá práve Friedricha Merza.