Tim Lochner je prvým kandidátom AfD, ktorý vyhral voľby primátora v Nemecku

18.12.2023 18:03

Päťdesiattriročný Lochner sa suverénne presadil v nedeľňajšom druhom kole hlasovania v 40 tisícovom saskom meste Pirna proti dvom protikandidátom z CDU a strany Slobodných voličov, ako o tom informovalo mesto na svojej webovej stránke.

 

Podľa predbežného konečného výsledku získal Lochner okolo 38,5 percenta hlasov. Za nim sú Kathrin Dollinger-Knuth (CDU) s približne 31,4 percentami a nezávislý Ralf Thiele, ktorý vstúpil do volebného boja za Slobodných voličov, a dostal približne 30,1 percenta.

 

Lochner a Thiele boli tiež bývalými členmi CDU. Vedenie mesta oznámilo volebnú účasť na úrovni 53,8 percenta.

 

Lochner - povolaním stolár a reštaurátor - ovládol v meste už aj prvé kolo hlasovania 26. novembra. Vtedy získal takmer 33 percent hlasov a predbehol Thieleho (23,2 percenta) a Dollingera-Knutha (20,3).

 

Kandidáti AfD už pred Pirnou získali v Nemecku dve dôležité miestne politické funkcie. V júni AfD prvýkrát vyhrala okresné voľby – s Robertom Sesselmannom v okrese Sonneberg v Durínsku. V auguste tohto roku bol Hannes Loth zvolený ako prvý starosta z AfD v nejakej nemeckej obci - v obci Raguhn-Jeßnitz (Sasko-Anhaltsko).