Tiež "žlté vesty"? V Albánsku demonštrujú už niekoľko týždňov masy proti korupčnej vláde

06.03.2019 18:34

V hlavnom meste Albánska, Tirane obkolesili tisícky demonštrantov budovu parlamentu a žiadajú odstúpenie vlády, ktorú vedie  vysoko korupčný premiér Rama. Demonštrácie trvajú už niekoľko týždňov.

Dvakrát týždenne tam prichádzajú tisícky demonštrantov a veľmi razantne sa domáhajú nových volieb. Stovky policajtov chránia parlament a postavili vôkol neho masívne prekážky. Došlo k viacerým krvavým zrážkam medzi oboma stranami.

Heslo demonštrntov – ním narážajú na protesty francúzskych žltých viest znie: Čo môžu a dokážu Francúzi, toho sme schopní aj my.

Brusel sa pokúša o vyrovnanie sporu, ale bezúspešne. Celkom na rozdiel od Francúzska, kde sa ani jediným slovom nepostavil na stranu žltých viest a do krvavého dlhotrvajúceho sporu nijako nezasahuje.

Demonštranti v Albánsku obviňujú Ramu – ktorý okrem iného sníva aj „veľkoalbánske sny – z obrovskej korupcie, v ktorej účinkuje celá vláda.  Okrem toho ho obviňujú z prepojenia s orgizovanou kriminalitou a s albánskou a kosovskou mafiou.

Rama je albánskym premiérom od roku 2013. Demonštrantov podporuje aj opozičná albánska Demokratická strana, čo jej poslanci vyjadrili aj tým, že sa vzdali poslaneckých mandátov.

To však Brusel odsúdil a tým nepriamo dal najavo, že je na strane Ramu a jeho korupčných spolupracovníkov.