Teroristická vojna včiel

12.12.2014 14:49

Existujú spolčenstvá včiel , ktoré terorizujú a atakujú iné mierumilovné spoločenstvá včiel, aby dobyli a prevzali ich uľ. 

Nebezpečné a smrtonosné vzdušné útoky trvali dva týždne. Jedna atakujúca "letka" za druhou robili nálety na základňu protivníkov a prerieďovali rady jej obrancov. Nezdráhali sa ničiť dokonca ani ich "deti". Bola to neúprosná vojna včiel a základňa, o ktorú sa viedol nemilosrdny boj, bol úľ. Tento boj pozorovali biológovia v austrálskej džungli. Na konci boja bola zem pokrytá tisíckami mŕtvych včelích tiel. Ich pozorovanie sa uskutočnilo minulý rok a je prvým dôkazom vedenia vojny medzi dvoma včelími kolóniami. 

Ako biológovia veľmi rýchlo spozorovali, tak sa jedna včelia kolónia nachádzala v stave obľahnutia inou kolóniou. Útočníci druhej kolónie robili neustále nálety a snažili sa zmocniť vchodu do úľa. Pritom to nerobili bezhlavo a neorganizovane, ale ich postup niesol v sebe istý druh bitevného plánu, ktorý vyzeral nasledovne:

dokončím dnes:

Najprv začali útočníci s malými šarvákami, po ktorých sa na nejaký čas stiahli, a to opakovali niekoľko týždňov. Nasledovala veľká ofenzíva a napokon prišlo vyvrcholenie a ním bola masívna invázia, počas ktorej sa všetko odohrávalo už len v samotnom úli. Keď biológovia po mesiaci prišli opäť na miesto boja, tak v úli už nenašli ani jediného pôvodného obyvateľa. Po objave, že aj včely vedú navzájom kruté smrteľné boje, sa biológovia informovali o skúsenostiach so včelami u 260 austrálskych včelárov a dozvedeli sa, že v 46. prípadoch sa u nich udialo to isté, ako to sami v jednom prípade pozorovali. To znamená, že po boji prišlo k prevzatiu úľa víťazným rojom včiel a k totálnemu vyhubeniu jeho pôvodných obyvateľov.

Bolo to pre biológov veľmi prekvapujúce zistenie, lebo boje na život a na smrť, sú v prírode absolútne zriedkavé. A správanie sa týchto agresívnych austrálskych včiel je ťažko vysvetliteľné. Európske medonosné včely naproti tomu nič také nerobia - nevedú vražedné boje proti sebe. Jediné, čo vedci u nich pozorovali, bola kolektívna krádež medu iných včiel. To sa však deje výnimočne len vtedy, ak zavládne nedostatok potravy. V takom prípade sa stáva, že silnejšie spoločenstvo včiel vykradne med slabšiemu.