Taliansky minister vnútra Salvini ide kvôli Rusku a Putinovi do konfrontácie s EÚ

13.11.2018 23:04

Minister to prejavil veľmi nekompromisne počas svojej nedávnej pracovnej návštevy v Moskve. Tam sa zúčastnil obchodnej konferencie, ktorú zorganizovala Russian Industrialist Union. Vo svojej reči, ktorú na konferencii predniesol, povedal okrem iného: „Neprišiel som do Moskvy preto, lebo mi boli za to vyplatené tisícky rubľov, ako to tvrdia moji neprajníci, ale preto, lebo problémy je možné vyriešiť len v rozhovoroch a nie sankciami.“

Salvini zdôraznil v Moskve aj to – čo vyvolalo veľkú nevôľu Bruselu – že talianske hospodárstvo stratilo kvôli sankciam EÚ mnoho miliard eur.

Matteo Salvini je už veľa rokov veľkým obdivovateľom prezidenta Vladimíra Putina, čo už neraz otvorene povedal. Patrí tiež k tým na Západe, ktorí odmietajú tvrdenia, že Moskva ovplyvňovala americké prezidentské voľby. A ako sám hovorí, má na to veľmi dobré dôvody. Tiež povedal niečo, čím si Brusel veľmi pohneval a vyhlásil to pre rakúske noviny Salzburger Nachrichten:

“Ich fühle mich in Russland mehr zuhause als in einigen europäischen Ländern – Cítim sa v Rusku viac doma, ako v niektorých európskych krajinách.“

Tí, ktorí ho bližšie poznajú, tak vedia, že k tým krajinám patrí aj Merkelovej Nemecko a Macronove Francúzsko.

Salvini vyhlásil aj to, že talianska vláda nemá pred nikým strach využiť svoje právo veta ako posledné východisko na to, aby rozhýbala blok tých, ktorí tvrdošijne zotrvávajú na nezmyselných sankciách, a tak dosiahla ich zrušenie. Salvini tým zároveň aj nepriamo naznačil, aké obrovské tlaky vyvíja Brusel na niektoré štáty, len aby hlasovali za sankcie. Slovo strach, ktoré Salvini použil, to jednoznačne potvrdzuje.

Aj talianský ministerský prezident Giuseppe Conte sa vehementne dožaduje zrušenia sankcií.

Vo svojej koaličnej zmluve sa vládnuce strany Talianska zhodli v tom, že Rusko nesmie byť vnímané ako hrozba, ale ako významný ekonomický a komerčný partner.

Aj toto bolo úderom do tváre Bruselu.