Taliansky expremiér Silvio Berlusconi: Zelenskyj je mimoriadne negatívny človek

13.02.2023 15:36

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa svojím vyhlásením o ukrajinskom prezidentovi a o konflikte na Ukrajine dostal na titulky talianskych  novín.

Urobil tak v Miláne, kde sa konali regionálne voľby v Lombardii a Berlusconi tam odovzdal svoj hlas.

Prítomní žurnalisti urobili s ním pri tej príležitosti rozhovor.

Jasne im povedal, že ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského považuje za zodpovedného za to, že dosiaľ nebolo nariadené prímerie, s cieľom dosiahnuť mier.

Vyjadril tiež svoj nesúhlas s jeho správaním a konaním, pričom ho aj obvinil zo „spustošenia“ Ukrajiny a z množstva mŕtvych vojakov a civilistov.

Berlusconi sa pred novinármi tiež vyjadril k stretnutiu premiérky Meloni so Zelenskym na okraji summitu EÚ v Bruseli a povedal, že ak by bol stále premiérom on, tak so Zelenským by sa v žiadnom prípade nestretol.

Podotkol, že ak by Zelenskyj bol prestal "útočiť" na dva separatistické regióny vo východoukrajinskom Donbase, ako ho k tomu dlho vyzývala Moskva, tak by k ruskému útoku na Ukrajinu nebolo vôbec došlo.

"Správanie tohto pána preto hodnotím veľmi, veľmi negatívne," dodal k tomu ešte Silvio Berlusconi.

Z toho vyplýva, že Berlusconi jednoznačne podporuje pozíciu Moskvy a Vladimíra Putina a v Zelenskom vidí toho, kto je príčinou krvavého konfliktu na Ukrajine.

Tým zároveň nepriamo obvinil aj USA, lebo Zelenskyj by bez Bieleho Domu nič nezmohol.

Súčasne týmito vyjadreniami otvorene skritizoval aj Giorgiu Meloni a nepriamo poukázal na to, že poslušne vykonáva príkazy Bidena.

Tá totiž ihneď po zverejnení  Berlusconiho slov sa poponáhľala potvrdiť „pevnú“ podporu svojej vlády Ukrajine.

Vládny úrad premiérky Meloni vydal vyhlásenie, že talianska vláda neochvejne aj naďalej podporuje Ukrajinu a stojí pri nej.