Taliansky arcibiskup Vigano: Vyhlásenie k rusko-ukrajinskej kríze

06.05.2022 23:16

Carlo Maria Vigano bol apoštolským nunciom v USA a pozná veľmi dobre ich politiku, ako aj mnoho ich politikov, ako aj politikov z iných štátov a má aj obsiahle geopolitické poznatky. Je veľkým odporcom mocensko-politických ambícií globalistov.

V ďalšom výňatok z jeho vyhlásenia:

Vojna v Ukrajine je nám prezentovaná ako expanzionistická agresia Vladimíra Putina voči nezávislému a demokratickému národu. „Vojnový podpaľač“ Putin masakruje údajne bezbranné obyvateľstvo, ktoré sa proti nemu odvážne vzoprelo. EÚ a USA, „ochrancovia demokracie“, spolu s NATO údajne nie sú v stave zasiahnuť a zabezpečiť autonómiu Ukrajiny a zahnať útočníka.

A tak vzhľadom na „aroganciu tyrana“ sa musia proti nemu spojiť všetky národy, vyhlásiť sankcie voči Rusku, a „úbohému“ ukrajinskému prezidentovi, „národnému hrdinovi“ posielať zbrane, vojakov a peniaze. A aby sa umlčala „sovietska propaganda“, tak EÚ deaktivovala Russia Today a Sputnik, aby tak bolo zabezpečené, že informácie sú „pravdivé a nezávislé“.

Toto je oficiálny naratív, ktorému sa má každý podriadiť. A tí, ktorí mu protirečia, tak sú zradcovia a aj tých treba sankcionovať.

Ale pravda, ak ju niekto chce vedieť, tak mu otvorí oči a bude vidieť veci inakšie a bude posudzovať fakty tak, ako sa naozaj majú a nie tak, ako mu to prezentujú iní.

Tu chcem pripomenúť fakty, ktoré neklamú a ani ich nemožno zmeniť. Po páde Berlínskeho múru rozšírili USA svoj politický a vojenský vplyv takmer na všetky satelitné štáty niekdajšieho Sovietskeho Zväzu a boli prijaté do NATO. A NATO sa pripravuje prijať aj Bosnu-Herzegovinu, Gruzínsko a Ukrajinu.

A tak je faktom aj to, že Rusko je vojensky ohrozené zbraňami a raketovými základňami, ktoré sú vzdialené len niekoľko kilometrov od jeho hraníc. Je viac ako pozoruhodné, ak niekto čo len zamýšľa rozšíriť NATO do Ukrajiny, lebo to by hneď vyvolalo oprávnené pobúrenie Moskvy.

Je tiež faktom, že NATO sa ešte v roku 1991 zaviazalo voči Moskve, že nebude ďalej expandovať. A nielen to – v roku 2021 uverejnil Spiegel návrhy dohody s USA a dohody s NATO o bezpečnostných zárukách. Moskva v nich žiadala od svojich západných partnerov právne záruky, v ktorých bolo zakotvené, že NATO nevezme Ukrajinu a že nebude budovať svoje základne v postsovietskych krajinách a že stiahne svojich vojakov na svoje pozície z roku 1997.

Ako teraz vieme, nič z toho NATO nedodržalo.

Mali by sme ale pýtať, prečo USA – a či lepšie povedané americký Deep State, ktorý po volebnom podvode dostal do Bieleho Domu Joe Biden, a tak mu opäť dopomohol k moci -  vyvolali nebezpečné napätie s Ruskom a európskych partnerov namočili do tohto konfliktu so všetkými konzekvenciami, aké si len vieme predstaviť.