Takzvaná fracking-plynová revolúcia, ktorú USA chcú exportovať do EÚ je podvod a katastrofa pre prírodu

25.08.2018 23:15

Fracking-plynová revolúcia, ako sa ukázalo, zlyhala, čo však USA-fracking propaganda zamlčuje. Jej nositeľmi sú, resp. boli,  veľkokoncerny Shell a BP. Už teraz ju však označujú za neekonomickú. Shell pred nejakým časom ohlásil dramatické zníženie investícií do frackingu. Produkcia plynu z frackingu v posledných rokoch síce explozívne narastala, ale čo Washington zamlčiava, je fakt, že rýchle vysýchanie tzv. plynových frackingových žriediel vyžaduje kontinuálny prísun finančného kapitálu. Ich udržiavanie v prevádzke si vyžiadalo za rok približne 42 miliárd dolárov, pričom hodnota získaného plynu činila len 32,5 miliárd dolárov. Je to výsledok ťažby zo 7 000  frackingových žriediel v USA.

Ďalší veľký problém (spojený s obrovskými investíciami) pre EÚ bude, ak by akceptovala ponuku dodávok zmieneného plynu z USA ako náhradu za ruský plyn, je v tom, že to vyžaduje mimoriadne drahú novú infraštruktúru vo forme vybudovania veľkých terminálov pre tekutý plyn, kde sa plyn prepumpuje do obrovských LNG-tankerov (Liquified Natural Gas). Tieto terminály by bolo potrebné vybudovať v Európe všade tam, kam by sa americký plyn dopravoval.

Pričom ale najväčším podvodom a klamstvom pri tomto biznise je fakt, že Brusel zamlčuje , že EÚ (teda my všetci) extrémne na to doplatí. Pretože aj keď vybuduje nové obrovské kapacity v prístavoch, aby sa mohli prijať americké dodávky plynu, tak cena plynu bude explodovať a európski spotrebitelia budú za LNG-plyn platiť oveľa viac ako v súčasnosti platia za ruský plyn.

EÚ importuje  viac ako 30 percent svojho plynu z Ruska. Fínsko a baltické štáty poberajú z Ruska dokonca takmer až 100 percent. Nemecko importuje z Ruska asi 40 percent plynu. EÚ nemá žiadnu realistickú a predovšetkým výhodnejšiu alternatívu za ruský plyn. Predovšetkým Nemecko, ako najpriemyselnejší štát Európy a motor ekonomiky EÚ, ktorý sa v oblasti produkcie energie len nedávno sám oslabil tým, že vystúpil z atómovej energie a vsadil na solárnu energiu a ďalšie alternatívne energie, to stálo enormné investície, v dôsledku čoho ceny elektrického prúdu razantne stúpli a obyvateľstvo už teraz prejavuje voči tomu veľkú nespokojnosť. Preto je absolútnou chimérou a totálnou nezodpovednosťou, ak EÚ chce odstaviť dodávky ruského plynu a namiesto neho si nechať nanútiť frackingový plyn z USA.

Je to ekonomická, ekologická a politická hlúposť najhrubšieho zrna. USA nechcú nič iné, ako sa dostať za každú cenu na miliardy, ktoré dostávajú Rusi od EÚ za plyn. Americká ekonomika je stále ešte vďaka Bushovi a Obamovi v kritickom stave a dolár tiež. Akonáhle už bude EÚ napojená na americký „frackingový plynový kohútik“ a závislá už len od americkýh dodávok plynu, tak potom nič nezabráni tomu, aby Washington zdvihol jeho cenu hoci aj o 100 percent a nám neostane nič iné ako škrípanie zubov a platiť.

Aj preto museli Američania najprv mediálne a politicky vyrobiť z Putina najväčšieho diabla a démona a vyvolať prevrat v Kyjeve a vzbudiť dojem, že agresorom je Moskva. Usilovne im v tom pomáhali niektorí európski politici, ktorí porovnávali Putinove metódy s Hitlerovymi. Najprv zmanipulovali verejnú mienku a potom sa im už ľahko realizujú ich špinavé a zákerné obchody s frackingovým plynom. V Nemecku sa však už zorganizoval veľký odpor proti ich plánom v obyvateľstve a odpor prichádza aj od mnohých politikov.

EÚ musí odmietnuť americký frackingový plyn. Mimochodom jeho ťažba katastrofickým spôsobom ruinuje prírodu a nebezpečne otravuje spodnú pitnú vodu. Časti amerického obyvateľstva už majú s tým dramatické skúsenosti.