Tak bude žiť „nové ľudstvo“: Klíma-aktivisti chcú presadiť množstvo zákazov, o.i. racionovanie potravín a zákaz konzumu mäsa

10.05.2023 15:49

Člen Scientist for Future“ Helge Peukert sformuloval v obchodnom magazíne OXI radikálne požiadavky, ktoré sú nevyhnutné v boji proti klimatickým zmenám.

Peukert intenzívne podporuje hnutie „Posledná Generácia“.

 

The Last Generation je súčasťou siete A22, ktorej hlavným sponzorom je kalifornský fond Climate Emergency Fund (CEF), a založili ju  v roku 2019 americkí filantropi Aileen Getty, Rory Kennedy a Trevor Neilson.  

Stoja za nimi kruhy, ktoré chcú mať čo najskôr „nové ľudstvo“! Je za nimi aj Greta Thunberg a mnoho jej ideologicky podobných ľudí.

 

 Profesor Dr. Dr. Helge Peukert je nemecký ekonóm a politológ a profesor na univerzite v Siegene. Má celosvetový „záber“!

 

  Jeho radikálne požiadavky znejú ako dystopia: 

Potraviny vydávané podľa bodového systému, plánovaná ekonomika a lietanie len raz za tri roky.

 

Aktivistická skupina „Last Generation“ už mesiace protestuje za radikálnu zmenu kurzu v riešení klimatickej krízy. Prostredníctvom akcií, ako sú dopravné blokády a útoky farbami na budovy a umelecké diela aktivisti veľmi narúšajú každodenný život. Dokonca riskujú ohrozenie ľudských životov blokovaním ciest. Hlavné požiadavky, ktoré verejne predkladajú, znejú neškodne: 9-eurový lístok na miestnu dopravu každému, prísnejšie rýchlostné limity a zvrátenie ekonomického rastu (degrowth).

 

Akí radikálni sú však v skutočnosti aktivisti? V blogovom príspevku pre obchodný časopis OXI profesor Helge Peukert predstavil požiadavky, ktoré treba diskutovať a presadiť ich, aby ľudstvo odvrátilo nebezpečie „termofyzikálnej hrozby“. Toto sú „podrobné požiadavky, ktoré by mala vyžadovať „posledná generácia“, hovorí Peukert, ktorý je profesorom ekonómie v Siegene. Je tiež členom  zoskupenia „Vedecké povstania“.

Radikálne požiadavky zahŕňajú komplexné zákazy stavať, šoférovať, cestovať a vykurovať. Tieto radikálne opatrenia by sa mali presadzovať prostredníctvom núdzovej legislatívy. Cieľom opatrení je znížiť celosvetovú spotrebu energie na polovicu. Prekážkou by nemali byť ani demokratické procesy.

 

 „Ekomodernistický sen sa skončil. Po desaťročiach prieťahov treba okamžite zaviesť mimoriadne zákony,“ píše Peukert.

 

„Katalóg požiadaviek hovorí jasne: „Pokles rastu“, ako ho požadovala „Posledná generácia“, nejde dokopy s demokraciou a slobodným základným poriadkom,“

zdôrazňuje profesor zo Sioegenu.

 

Tu niektoré z 50 jeho požiadaviek, ktoré sú takmer všetky extrémne radikálne:

 

 

Zníženie emisií skleníkových plynov na čistú nulu do roku 2035

Zákaz ohnísk, grilovania a pálenia plodín a záhradného odpadu

Extrémna redukcia armády

Zákaz palmového oleja a všetkých produktov vyrobených z odlesňovania

Zákaz ťažby dreva

Pridelenie súkromnej spotreby benzínu a nafty na 500 litrov na osobu a rok, zníženie na nulu za päť rokov

Bezplatná miestna a diaľková verejná doprava

Bicykle a vlaky majú „absolútnu prednosť“ pred autami

Demontáž mnohých ciest a diaľnic

Zníženie nákladnej dopravy nákladnými autami a loďami o 20 percent ročne

Zákaz výletných lodí

Zákaz „nízkonákladových leteckých spoločností“

Zákaz všetkých letov do 1000 kilometrov a nad 3000 kilometrov.

Maximálny príjem vo výške desaťnásobku minimálnej mzdy

Prídel energie na množstvo na obyvateľa, ktoré je potrebné na vykúrenie 45 metrov štvorcových obytnej plochy na 20 stupňov

Zákaz všetkých novostavieb

Zákaz všetkých „nepodstatných strojov“. Medzi nimi: výťahy, eskalátory, krájače chleba, svetelné reklamy. Výťahy pre telesne postihnutých by mali byť k dispozícii len vtedy, „ak elektrina pochádza z obnoviteľných zdrojov“.

Zákaz reklamných svetiel

Rozsiahly zákaz dovozu potravín

Prístup k potravinám prostredníctvom „bodového referenčného systému“ na dosiahnutie základnej ponuky a rovnomernej distribúcie

Zákaz konzumácie mäsových a údenárskych výrobkov alebo prideľovanie na „nízku maximálnu kvótu/hlavu“

Znížiť emisie z poľnohospodárstva o 12 percent ročne (70 percent za 10 rokov) na nulu v roku 2035

 

Za takýchto podmienok bude žiť „nové ľudstvo“ – samozrejme, že elity budú mať iné podmienky.