Tajomstvo Mliečnej dráhy: Pôvod kozmického žiarenia, ktoré Zem bombarduje zo všetkých strán, ostáva nevysvetlený

23.09.2021 23:17

Čo je zdrojom tohto galaktického mimoriadne energetického kozmického žiarenia, ktoré dopadá na Zem  neprestajne zo všetkých strán astrofyzika dosiaľ neobjavila. Existuje niekoľko hypotéz, ktoré zatiaľ ale ostávajú len v rovine teórie.

Skupina astrofyzikov je toho názoru, že toto žiarenie vychádza z pozostatkov explózií supernov (supernova je nesmierne intenzívne zažiarenie „zomierajúcej“ hviezdy, ktorá má obrovskú hmotnosť).

Iní astrofyzici sú zas zástancami hypotézy, že kozmické žiarenie má pôvod vo veľmi rýchlo rotujúcich neutrónových hviezdach. Obe tieto najzaujímavejšie hypotézy sa budú teraz intenzívne preverovať vedcami-expertami v nemeckom Erlangene.

Galaktické kozmické žiarenie vo vnútri našej galaxie pozostáva predovšetkým   z nabitých častíc – protónov, pozitrónov, elektrónov a iónov. Je špecifické v tom, že tieto častice sú vysoko zrýchlené v extrémnych fyzikálnych podmienkach a k Zemi sa dostanú s vysokým energetickým potenciálom.

Pri zmienenom vysokom zrýchlení vznikajú aj fotóny. Galaktické kozmické žiarenie bolo objavené v roku 1912 rakúskym fyzikom Victorom Franzom Hessom.

Nabité častice kozmického žiarenia sú na svojej dlhej ceste k Zemi odkloňované od priamej cesty rôznymi početnými magnetickými poliami.

Hľadanie zdroja kozmického žiarenia sa preto musí koncentrovať na jeho nenabité častice – fotóny a neutrína. Tie totiž letia k Zemi takpovediac po priamke, a tak nesú v sebe najspoľahlivejšiu informáciu o mieste, kde vznikli.

Teraz sa hľadaniu zdroja bude venovať aj absolútna expertka v tejto veci. Alison Mitchell, ktorá pracovala dosiaľ na ETH Zürich, je celosvetovo pokladaná za špičku v oblasti skúmania a analyzovania vysokoenergetických fotónov – gama žiarenia – majúcich pôvod v hlbinách kozmu.

Už teraz od októbra začne so svojím vlastnym tímom (Emmy-Noether-Gruppe) vyšetrovať v Erlangene na Erlangen Centre for Astroparticle Physics, aký význam majú pulzary pri vzniku galaktického vysokoenergetického kozmického žiarenia, ktoré k nám nepretržite prichádza z hlbok galaxie a zasahuje Zem zo všetkých strán.

Bude raz možné ho efektívne využiť?