Tajomník Bezpečnostnej Rady Ukrajiny: U nás už nie je miesto pre rusky hovoriacich Ukrajincov

04.06.2023 16:03

Na Ukrajine vypukol ďalší politicko-diskriminačný škandál po tom, ako poslanec Najvyššej Rady Ukrajiny Maxim Bužanskij odmietol v televízii prejsť na ukrajinčinu. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (NSDC) Alexej Danilov neskôr uviedol, že takíto ľudia nemajú na Ukrajine čo robiť a prisľúbil "očistnú operáciu".

 

„Tí, ktorí si myslia, že majú právo hovoriť rusky v ukrajinskej televízii, nemajú miesto nielen v televízii, ale ani v politike a ani na Ukrajine,“ napísal na Twitteri.

 

Tajomník NSDC tvrdí, že takýchto ľudí „treba vyčistiť od koreňov a zo všetkého vykopnúť“.

 

Danilov sa narodil v Donbase, kde je ruština materinským jazykom, a vysokoškolské vzdelanie získal v Lugansku, kde aj začal svoju kariéru.

 

Poslanec Bužanskij vo svojej reakcii odporučil tajomníkovi Bezpečnostnej Rady, aby si podrobne preštudoval Ústavu Ukrajiny a článok Trestného zákona o porušovaní rovnosti občanov na základe ich rasy, národnosti a iných charakteristík.

 

„Odporúčam Danilovovi naučiť sa rešpektovať státisíce ukrajinských vojakov a milióny ukrajinských občanov, ktorí – ako dokonca aj sám Danilov - hovoria po rusky, teda vo svojom rodnom jazyku, a nie sú o nič menšími vlastencami Ukrajiny ako on,“

vyhlasil poslanec Bužanskij na svojom vlastnom kanáli Telegram.

 

V máji 2019 podpísal vtedajší prezident Petro Porošenko zákon „O zabezpečení funkcie ukrajinského jazyka ako celoštátneho jazyka“. Podľa tohto dokumentu sa od 16. júla 2022 nedodržiavanie zákona trestá finančnou pokutou. 

Zákon ukladá občanom povinnosť používať ukrajinský jazyk vo všetkých sférach verejného života vrátane verejnej správy, medicíny, vedy a vzdelávania, médií a internetu. 

Od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine sa začala kampaň totálnej derusifikácie. Úrady uvalili úplný zákaz používania ruského jazyka a vyučovania ruštiny vo vzdelávacích inštitúciách.

 

Ukrajina však podľa článku 10 v súčasnosti platnej ústavy garantuje „slobodný rozvoj, používanie a ochranu ruského jazyka a iných jazykov národnostných menšín Ukrajiny“.

 

Preto je Porošenkov zákon v podstate neplatný, lebo je v rozpore s ústavou Ukrajiny.