Tajná služba Izraela nezaostáva za kolegami z USA: 3000 vrážd. Aj mnoho nevinných

05.12.2018 23:39

Obeťou bol aj nemecký raketový odborník! Len v priebehu druhej Intifády – vojny s Palestínou – zavraždil Mossad  každodenne štyroch až piatich členov radikálnoislamskej organizácie Hamas. Systém vraždenia Mossadu opísal vo svojej knihe Ronen Bergman. Je to úplne nová publikácia, z januára tohto roku. Bergman, rodák z Tel Avivu, je izraelský autor, publicista, investigatívny žurnalista a šéfkorešpondent denníka Yedioth Ahronoth.

Podľa výpovede izraelského experta, ktorý dlhodobo analyzoval systém a metódy vraždenia izraelskými tajnými službami, Mossad zavraždil okolo tritisíc ľudí a medzi nimi aj stovky nevinných – nechtiac, prípadne náhodne a či omylom.

Bergman to podrobne opísal vo svojej knihe Tieňová vojna  a utajené komandá smrti  Mossadu. Základom knihy sú rozhovory autora s približne tisíc ľuďmi, ktorí boli s vraždením Mossadu buď priamo alebo nepriamo spojení.

Medzi nimi bolo šesť ministerských predsedov Izraela a šesť bývalých šéfov Mossadu. Bergman hovoril v tejto súvislosti aj so súčasným premiérom Benjaminom Netanjahu.   

Bergman ukončil svoje štúdium histórie na Univerzite Cambridge doktorskou prácou práve na tému Mossad (aj na tomto mieste pripomeniem, že ten, kto pozná históriu, tak ten nadobudol obrovský rozhľad a veľmi obsiahle poznanie).

V jeho knihe je podrobne opísané aj to, ako robil Mossad hon na nacistických zločincov druhej svetovej vojny i únos zlopovestného nacistu Adolfa Eichmanna v roku 1960 z Buenos Aires.

Veľmi autenticky je opísaný aj prípad militantného Palestínčana Wadiho Haddada, ktorý velil komandu Martyr Halimeh a uniesol v roku 1977 lietadlo Landshut, patriace nemeckej Lufthanse, ktoré letelo z ostrova Mallorca a prinútil ho pristáť v Mogadišu.

Mossadu sa ho podarilo otráviť o rok neskôr preparovanou zubnou pastou.

V roku 1962 uniesol Mossad aj promimentného nemeckého raketového odborníka, Heinza Kruga z Mníchova. Podľa Bergmana bol v Izraeli celé mesiace vypočúvaný „tvrdými“ metódami a napokon zavraždený.

Jeho mrtvolu potom hodili z lietadla do Stredozemného mora. Krug pracoval na raketovom programe Egypta a Egypt bol v tom čase pre Izrael nebezpečným nepriateľom.

Oficiálne sa Mossad organizácia nazýva Inštitút pre objasňovanie mimoriadnych prípadov.

Bola založená Davidom Ben Gurionom, prvým izraelským premiérom, v roku 1949 a oficiálne má 4 200 pracovníkov. Skutočný počet je ale oveľa vyšší.

Hlavným dôvodom založenia Mossadu bol podľa Ben Guriona Holocaust a skutočnosť, že štát Izrael mal od samého začiatku svojej existencie veľký počet nepriateľov a mnoho smrteľných nepriateľov v arabskom svete a preto ho bolo nevyhnutné dokonale chrániť, a to s nasadením všetkých prostriedkov akéhokoľvek charakteru.