Sýrsky azylant sa pokúsil vykolajiť rýchlovlak ICE

09.05.2020 22:07

Teroristický čin sa stal koncom apríla. Páchateľa identifikovali a zatkli pred štyrmi dňami.

Mladý sýrsky azylant položil na trať rýchlovlaku ICE  pri bavorskom meste Deggendorf viaceré betónové platne. Podľa oznámenia polície prichádzajúci ICE cez ne prešiel. Našťastie sa vlak nevykolajil a nikto ani nebol zranený. 

Prekážka na trati bola na kilometri 35,6 traťového úseku Passau-Obertraubling a práve v tých miestach išiel vlak zníženou rýchlosťou.

Vlak sa pri kolízii s betónovou prekážkou poškodil a trať bola na dve hodiny uzavretá.

Pokiaľ až do roku 2015 sa podobné prípady v Nemecku vôbec nediali, tak odvtedy sa množia a čoraz viac ľudí, ktorí cestujú v Nemecku vlakom – a najmä tí, ktorí cestujú veľmi často – strácajú pocit istoty a bezpečnosti.

Polícii v Passau sa po niekoľkých dňoch podarilo páchateľa zistiť a zatknúť.

Štátny prokurátor v Passau, Rudolf Helmhagen ho obžaloval z pokusu o vraždu veľkého počtu cestujúcich.

Keďže ide o azylanta, tak pán Helmhagen je veľmi opatrný vo svojich vyjadreniach (predsa ide o prípad „hosťa“ pozvaného kancelárkou) a zločin nenazýva teroristickým aktom.

Dokonca tvrdí, že zatiaľ je motív zločinu neznámy (je pravdepodobné, že napokon sa vyhlási, že páchateľ je psychicky narušený, alebo, aby to nebolo vždy to isté, tak je aj iná možnosť, napríklad, že mladík to urobil pod vplyvom drog).

V súvislosti s tým, že dotyčný sa k trestnému činu už priznal, sa možno nad oficiálnym oznámením prokurátora len útrpne usmiať:

„Som veľmi rád, že muž naliehavo podozrivý z tohto zločinu bol veľmi rýchlo zatknutý. Spoločné intenzívne vyšetrovacie aktivity urobené príslušníkmi Spolkovej polície  a Krajinskej bavorskej polície si zaslúžia naše mimoriadne uznanie.“