Syn kancelára Helmuta Kohla: Merkel má vinu na smrti mojej matky. Zradkyňa Merkel

18.04.2018 11:38

Walter Kohl to nepovedal len tak niekomu. Je to tvrdé obvinenie kancelárky, ktoré povedal v oficiálnom rozhovore pre nemecké mediá. Tragická smrť jeho matky Hannelore Kohl spôsobila u neho dlhotrvajúcu ťažkú duševnú krízu. Trvalo mu to niekoľko rokov, kým sa s jej stratou vyrovnal.

Doslova povedal, že Merkel nesie veľký podiel na smrti jeho milovanej matky, ktorá odišla zo života dobrovoľne, lebo sa nedokázala zmieriť s istými okolnosťami, ktoré zapríčinila a má na svedomí nemecká kancelárka. Hannelore Kohl si vzala život v roku 2001 v rodinnom dome Kohlovcov v Ludwigshafene. Jej manžel Helmut Kohl bol v tom čase v Berlíne.

Jej smrť súvisela s aférou zatajených peňažných darov  pre  CDU, ktorej súčasťou bol aj Helmut Kohl a Wolfgang Schäuble.

Schäuble bol v tom čase obľúbenec Kohla a jeho pravá ruka a mal sa na jeho výslovné prianie stať po ňom kancelárom. Merkel bola v tom čase v “spolku” niekoľkých najsilnejších mužov CDU len bezvýznamným doplnkom. Bola malým príkladom toho – z milosti Kohla – že aj východné Nemecko má svojho zástupcu medzi mocnými štátu. Kohl ju v tom čase žoviálne a otcovsky nazýval len  “mein Mädchen”.

Vtedy sa nikomu – a najmenej “dievčaťu” Merkel – ani len nesnívalo, že raz z nej bude “železná” kancelárka Nemecka. Niečo také bolo nepravdepodobnejšie ako to, že voda Rýna sa otočí a potečie zo severu na juh. Moc v najpatriarchálnejšej nemeckej strane držali od čias Adenauera výlučne len muži a bolo nemysliteľné, aby im ju niekedy vytrhla žena a už vôbec nie nejaká bezvýznamná z komunistického východu. Nemožné sa predsa len stalo.

Schäuble sa kvôli afére stal nedôveryhodný a zriekol sa vedenia CDU i kandidatúry na kancelára. Ďalší silní muži – o.i. Roland Koch a Friedrich Merz – sa následne nedokázali dohodnúť na tom, kto preberie kormidlo strany (v tom čase už H.Kohl pod vplyvom aféry nemal v strane silnú pozíciu) a po dlhom boji každého proti každému, ktorý CDU veľmi škodil, sa dohodli na jedinom možnom kompromise. Urobili šéfkou CDU a neskôr i kancelárkou Angelu Merkel.

Mysleli si, že keď “čisté bezúhonné” dievča z východu, nenamočené do afér a škandálov strany, jej opäť vrati dobré meno, tak ju ľahko “stiahnu z obehu” a moc prejde opäť do povolaných rúk – do mužských. Stalo sa však to, s čím absolutne neratáli. Merkel sa veľmi rýchlo zmenila a moc si trvale ponechala. Naučila sa hrať hru s mužmi – proti mužom. Tých, ktorí sa jej zdali nebezpeční, odstavila. Medziiným Merza i Kocha. Merkel, keď sa už najpv stala generálnou sekretárkou CDU, tak zradila aj svojho dobrodincu H.Kohla a “zapredala” i jeho manželku Hannelore.

Walter Kohl povedal:

„Merkel v kolotoči mocenského boja na špici CDU zakalkulovala bolesť a veľké utrpenie mojej matky ako kolaterálne škody. S mojou matkou bola spriatelená a vedela, že je ťažko chorá, ale napriek tomu  neurobila nič preto, aby ju ochránila pred útokmi na našu rodinu, ktoré ju totálne psychicky i zdravotne ničili, až napokon spáchala samovraždu. Stačilo, aby bola prikázala – nechajte Kohlovu rodinu na pokoji.

Merkel sa zachovala podlo. Vedela, že  svojimi útokmi – aj v médiách – proti našej rodine vyvolá lavínu nenávisti proti nám, ktorá ťažko zasiahne najmä moju matku. Tá stratila svoju vnútornú silu a chuť do života, lebo ju všetci pokladali za osobu, ktorá o všetkom vedela a bola súčaťou aféry. Čo bol nezmysel. Matka pomáhala Merkel  na začiatku jej politickej kariéry, keď bola neskúsená a neznalá života na Západe v  mnohých veciach. I v typicky ženských ako obliekanie. Nakoniec nezniesla jej zradu i stratu priateľstva.“

Walter Kohl sa dištancuje aj politicky od Merkel. Nesúhlasí  s jej politikou. Tvrdí, že kancelárka nerobí nijakú konštruktívnu politiku, ale len vyčkávaciu, pasívnu.

Má 54 rokov a je starším synom Helmuta Kohla. Vyštudoval ekonomiku a históriu na americkej Harvard University. Je aj spisovatelom a publicistom.