Svetoznámy britský ekonóm Adam Tooze v amerických médiách: Ukrajina je krátko pred kolapsom

19.12.2022 23:21

Profesor Adam Tooze je riaditeľom European Institute na Columbia University v New Yorku. Je aj autorom viacerých odborných kníh, o.i aj skvelej knihy Ekonomika ničenia a je aj činorodým publicistom. 

Potvrdenie svojho konštatovania vidí Tooze aj v naliehavej výzve prezidenta Zelenského,  ktorý žiada ukrajinskych utečencov, aby sa v žiadnom prípade nevracali do vlasti, ale ostali v cudzine.

Adam Tooze to pokladá za potvrdenie katastrofálnej situácie na Ukrajine, kde je infraštruktúra energie takmer úplne zničená a zároveň kolabuje ekonomika.

Tooze hovorí, že ruská armáda robí v podstate len to isté, čo konalo aj NATO, keď zločinecky zaútočilo na Srbsko a okrem bombardovania krajiny ničilo aj kritické civilné infraštruktúry, ako zásobovanie elektrickým prúdom a  vodou.

Vo výzve Zelenského  vidí Tooze nepriame priznanie kapitulácie a v USA-magazíne Foreign Policy to rozvádza:

„Kým Rusko v dôsledku vojny a sankcií zaznamenalo v tomto roku len 4 percentá poklesu svojej ekonomiky, a to isté sa očakáva v budúcom roku, tak Ukrajina registruje až 33 percent zníženia svojej ekonomickej výkonnosti.

A s postupujúcou zimou sa bude ekonomická a sociálna situácia na Ukrajine ďalej zhoršovať, a to doslova z týždňa na týždeň.

 A keď nejaký štát naliehavo vyzýva svojich občanov, aby sa nevracali domov, ale ostali v cudzine, tak to znamená, že je extrémne ohrozený vo svojej elementárnej existencii.“

Nie bez zaujímavosti je to, že o tejto ukrajinskej realite, ako ju v amerických médiách opisuje tento renomovaný britský ekonóm, niet v nemeckých médiách ani len zmienky.

A ekonóm Tooze vie aj to, že skutočná situácia na Ukrajine je ešte podstatne horšia, ako to Zeleskyj oficiálne priznáva.