Švédska prokuratúra chce európsky zatýkač na Juliana Assangea. Jeho právnik kritizuje prokuratúru

03.06.2019 22:45

Švédska prokurátorka Eva Maria Persson argumentovala tým, že pozostáva nebezpečie, že Assange môže újsť. Jeho švédsky právnik Per Samuelsson tvrdo skritizoval prokurátorku za to, že po rokoch chce obnoviť vyšetrovanie voči jeho mandantovi.

Povedal, že je to neľudské trýzniť tak ďalej človeka, ktorý už bol odsúdený v Británii a je preto tam vo väzení a po ktorom idú aj USA, aby ho dostali.

Súd v Upssale však odmietol žiadosť švédskej štátnej prokuratúry o vystavenie európskeho zatýkacieho rozkazu na Juliana Assangea. Odôvodnil to tým, že v súčasnosti je to zbytočné a nepotrebné.

Tým švédsky súd ale zároveň aj odmietol žiadať jeho vydanie z Británie do Švédska.

Vo Švédsku bol pred rokmi obvinený (za veľmi podivných okolností), že v roku 2010 znásilnil  jednu ženu, čo Assange rozhodne odmietal a tvrdil, že to bolo klamstvo, aby ho mohli zatknúť a potom vydať do USA. Preto ušiel do Británie a následne v Londýne  do veľvyslanectva Ekvádoru, odkiaľ ho nový proamerický prezident Moreno dal nedávno pod smiešnou zámienkou vyhodiť (kritizoval to veľmi jeho predchodca Correa a označil to za obrovskú hanbu svojej krajiny)  a hneď potom sa ocitol v rukách londýnskej justície.

Švédska prokuratúra tu koná hanebne nehumánne a pripomína stredovekú inkvizíciou, a to o to viac, že zdravotný stav Assangea je natoľko povážlivý, že dokonca aj (v istých prípadoch) nemilosrdná anglická justícia upustila minulý týždeň od jeho vypočúvania v súvislosti so žiadosťou USA o jeho vydanie, ktorá bola Londýnu doručená.

Je veľkou hanbou EÚ, že sa nenašla krajina, napr. Nemecko a či Francúzsko, ktorá by mu dala azyl.