Švajčiarsko šokovalo Ukrajinu: Odmietlo dodávať muníciu pre nemecký tank Marder

25.04.2022 22:04

Keď ruská armáda vo februári zaútočila na Ukrajinu, tak Švajčiarsko odmietlo protiruské sankcie. Napokon sa ale pod rastúcim nátlakom Bruselu k nim pripojilo. Všetky politické strany okrem pravicovo konzervatívnej SVP sa podvolili cudzej vôli.

Nie všetky švajčiarske firmy s tým však súhlasili. Viaceré švajčiarske koncerny a firmy ich odmietli. Medzi nimi aj veľkokoncern Nestle. Množili sa aj hlasy vplyvných Švajčiarov, ktorí kritizovali to, že Švajčiarsko sa vzdalo takpovediac z rozhodnutia Bruselu a USA svojej „historickej“ neutrality.

Teraz sa ale odrazu Švajčiarsko „diktátu“ Bruselu a Washingtonu vzoprelo a jeho vláda prekvapujúco zakázala dodávať muníciu pre vysoko účinný Marder, ktorý produkuje nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall. Munícia pre Marder sa vyrába vo Švajčiarsku.

Hovorca štátneho švajčiarskeho sekretariátu pre hospodárstvo oznámil médiám, že boli odmietnuté dve žiadosti z Nemecka o dodanie väčšieho množstva munície pre Marder do Ukrajiny.

Hovorca to zdôvodnil tým, že neutralita Švajčiarska nedovoľuje dodávať zbrane a muníciu od oblastí vojnových konfliktov.

Kto dokázal zmeniť postoj Švajčiarska v prospech Ruska sa možno len domnievať.