Švajčiarsko: Pre obrovskú utečeneckú vlnu chce strana SVP chrániť švajčiarske hranice armádou

21.11.2022 23:36

Vo Švajčiarsku pribúdajú žiadosti o azyl masívne. Najsilnejšia strana SVP chce preto ochraňovať hranice aj pomocou armády. V októbri sa zvýšil počet žiadostí oproti septembru o 20 percent.

Štátny švajčiarsky sekretariát príslušný pre utečencov (SEM) bol preto nútený už ďalší raz podstatne zvýšiť svoju prognózu počtu utečencov pre tento rok.  A je veľmi pravdepodobné, že aj táto nová prognóza bude do konca roka ešte prekročená.

Tým sa počet žiadostí o azyl vo Švajčiarsku viac ako zdvojnásobil oproti minulému roku.

Christine Schraner Burgener, šéfka SEM vyhlásila, že ide o najväčšiu utečeneckú vlnu, ktorá od druhej svetovej vojny smeruje do Švajčiarska.

Teraz na to zareagovala strana SVP a oznámila, že urobí všetko pre to, aby to už nešlo tak ďalej. Vedenie SVP vyhlásilo v sobotu, že Švajčiarsko bude musieť posilniť ochranu svojich hraníc.

Vicešéf SVP Marcel Dettling a člen Bundesratu (vládu vo Švajčiarsku tvorí sedem členov Bundesratu a nad nimi je Bundesprezident) k tomu povedal:

„Ochrana vonkajších EÚ hraníc a aj Schengen-systém prakticky už takmer vôbec nefungujú. Množstvo utečencov a falošných  žiadateľov o azyl sa preto dostane cez viacero európskych štátov veľmi ľahko pomocou prevádzačských bánd až do našej krajiny.“

Podľa švajčiarskych médií sú spolkové súdy už teraz maximálne preťažené s azylovými procesmi a preto posielajú čoraz častejšie žiadateľov o azyl ďalej na kantony a tie musia pre nich mať pripravené ubytovacie priestory. Ale aj kantony už vyčerpali svoje možnosti a tých, pre ktorých nemajú ubytovanie odvzdávajú mestám a obciam, tie sú však tiež už v koncoch a nevedia čo ďalej.

Marcel Dettling k tejto mimoriadne napätej situácii zaujal jediný možný správny postoj:

„Preto musíme okamžite konať. A samozrejme musíme chrániť naše Švajčiarsko. To znamená, že naše hranice potrebujú systematické kontrolovanie, a to tak dlho až pokiaľ sa situácia v celoeurópskom priestore opäť neupokojí. Až dovtedy musí pomôcť chrániť naše hranice armáda.“

Je chvályhodné, že Dettling a jeho strana chcú chrániť hranice Švajčiarska, ale je politicky absolútne naivné si myslieť, že situácia s utečencami sa niekedy v Európe upokojí.

To už nebude nikdy, práve naopak, táto situácia sa bude už len ďalej dramatizovať. Útekových ciest a koridorov do Európy je mnoho a len v Afrike je veľa miliónov ľudí, ktorí sa chcú dostať do Európy za každú cenu a preto prúdy utečencov nikdy neprestanú.

Európa bude neodvratne čoraz viac africkejšia. Okrem toho je v  Európe mnoho štruktúr, organizácií i vlád – ako napr. v Nemecku - ktoré doslova podporujú príchod ďalších a ďalších migrantov do Európy.