"Sultán" Erdogan despoticky vydiera Angelu Merkel a nemeckú vládu

02.04.2016 23:34

Erdogan a jeho vláda bola nemeckými médiami už niekoľkokrát kritizovaná za postoj k niektorým tureckým žurnalistom, ktorí píšu o nepríjemných faktoch.

Veľký hnev Erdogana vyvolalo satirické vysielanie nemeckej televízie pod názvom „extra 3“-Beitrag, dňa 17. marca. Obsahovalo satirickú kritiku tureckého prezidenta a okrem iného v ňom zaznela pieseň s titulom: Erdovi, Erdovo, Erdogan. Časť jej textu bol nasledovný:

"Ein Journalist,

der irgendwas verfasst,

was Erdogan nicht passt,

ist morgen schon im Knast.

 

Preklad:  Jeden žurnalista, ktorý napíše niečo, čo sa Erdoganovi nepáči, sedí už zajtra v base.

 

Hneď na druhý deň po odvysielaní sa za to musel v Ankare zodpovedať nemecký

veľvyslanec Michael Erdmann, ktorý sa musel dostaviť na koberček u Erdogana, ktorý sa vyhrážal nepríjemými konzekvenciami pre nemeckú vládu.  Žiadal, aby sa nemecká vláda okamžite postarala o stiahnutie príspevku z youtube, kam sa to hneď dostalo a žiadal aj potrestanie zodpovedného redaktora.

Nemecká kancelárka len zbabelo mlčala a nikde Erdogana za také nehorázne sa vmiešavanie do vnútorných záležitostí Nemecka neatakovala.

Až keď za to nemecké médiá ostro vládu kritizovali, tak minister zahraničia Frank Walter Steinmeier sa voči tomu ohradil, ale  len veľmi opatrne a zdržanlivo.

Povedal: „U nás je sloboda tlače a tak to aj samozrejme ostane.“ Ani jediným slovkom však nič neadresoval priamo Erdoganovi a jeho vláde.

Erdogan si je veľmi dobre vedomý, ako veľmi narástla jeho úderná sila,  po tom ako podpísal s Merkel pakt o utečencoch, ktorého dodržanie z jeho strany je pre kancelárku doslova životne dôležité.

Nemecká vláda sa  preto necháva od tureckého diktátora a novodobého sultána hanebne tlačiť k múru a doslova vydierať. Medzičasom vyšlo najavo, že veľvyslanec Erdmann bol už aj predtým niekoľkokrát na koberčeku u tureckej vlády.

Je to potupa, hanba a pokorenie nielen pre Nemecko, ale aj pre celú EÚ.