Sú všetci vojaci vrahovia - je to pravda?Je trestné verejne to vyhlásiť? - 1. časť

09.03.2016 16:05

Nielen pre mňa sú všetci vojaci vrahovia. Tvrdia to početní pacifisti i antimilitaristi. Ja by som to ale bližšie špecifikoval nasledovne. Vojaci, ktorí nestrieľajú na iných ako prví, ale naozaj len vtedy, ak si bránia vlastný život pred smrtiacimi útokmi iných, nie sú pre mňa vrahovia. 

To je ale v podstate len utópia, lebo všetci vojaci sú trénovaní na to, aby sa nedali prekvapiť a aby strieľali ako prví. Faktom však ostáva, že ak by celosvetove všetci mladí ľudia odmietli stať sa vojakmi, tak by nikde generáli a politici nemohli viesť vojny, lebo by nemohli dávať rozkazy svojim vojakom vraždiť iných ľudí. 

Je úbohým svedectvom nás všetkých, že nie sme schopní založiť svetovú organizáciu, ktorá by sa volala Organizácia usilujúca o zákaz výcviku ľudí za vojakov. V podstate by to mala byť hlavná funkcia OSN, ale vieme dobre, že tá sa živí predovšetkým z peňazí USA, a tým je povedané všetko. Keďže tomu tak nie a vojaci smú - nie, oni musia - vraždiť, tak aj naša Európa vyzerá v dnešnej neutešenej situácii, tak ako vyzerá a budúcnosť sa pre ňu javi ešte černejšie.

Výpoveď "Soldaten sind Mörder"  bola uvedená v glose Der bewachte Kriegsschauplatz už v roku 1931 v magazíne Die Weltbühne, svetoznámym nemeckým publicistom, mysliteľom a pacifistom, Kurtom Tucholskym. Znie takto: "Štyri roky existovali celé štvorcové kilometre plôch, na ktorých boli vraždy takpovediac povinnosťou, zatiaľčo polhodiny odtiaľ bolo vraždenie prísne zakázané. Povedal som: Vražda? Samozrejme, vražda. Vojaci sú vrahovia."

Zodpovedný redaktor Carl von Ossietzky bol za to obžalovaný pre urážku nemeckej armády - ktorá sa v tom čase volala Reichswehr. Súd ho však neuznal vinným, s odôvodnením, že v článku nebola urazená nijaká konkrétna osoba. 

V nasledovných rokoch sa Tucholského vyjadrenie stalo fundamentálnou parolou pacifistov.

Ale už dávno pred Tucholským boli ľudia, ktorí kritizovali povolanie vojaka ako neetické a odsúdeniahodné a zabíjanie vo vojne pokladali za vraždy. 

V druhom storočí pred našim letopočtom napísal Cyprian z Kartága v jednom liste:

"Vražda je zločinom, ak sa ho dopustí nejaká osoba, ale, keď to isté urobí mnoho ľudí-vojakov, tak sa to oslavuje ako cnosť. To znamená, čím viac vrážd sa dopustia, tým viac sú oslavovaní."

pokračovanie nasleduje