Sú v Číne už tisíce mŕtvych a nie „len“ niekoľko stoviek?

06.02.2020 23:11

Čínsky bloger Fang Bin natočil vo Wuhane dramatické udalosti v štyroch nemocniciach, ako aj na uliciach pred nimi. Zábery  vyvolávajú v eľké pochybnosti o tom, či čínske úrady majú situáciu okolo epidémie coronavirus tak pod kontrolou ako to ukazuje štátna čínska televízia.

Fang Binove zábery odvysielala vo štvrtok aj nemecká televízia ARD.

Ulice v meste, ktoré má takmer 12 miliónov obyvateľov, sú ľudoprázdne. Je hermeticky uzavreté a nie je možné do Wuhanu prísť a ani z neho odísť. Všetky príjazdové cesty stráži armáda. 560 ton dezinfekčných prostriedkov rozstrrekujú po uliciach špeciálne vozidlá.

Fang Bin chce svojimi videami, ktoré už sú na sociálnych sieťach, ukázať svetu, čo sa vo Wuhane naozaj deje.

Pritom hovorí:

„Správy, ktoré ukazuje naša televízia, nie sú verným obrazom skutočnej situácie v Číne. Virologická pľúcna choroba vo Wuhane je veľkou hrozbou pre celý svet a preto je dobre, že von sa dostanú aj moje autentické obrazy z Wuhanu.

Čínsky štát nedoáže zabrániť šíreniu tejto nebezpečnej infekcie.“

Binove videoclipy sú na internete, na twitteri i na youtube. Čínska televízia hovorí, že infekcia je len vo Wuhane. Bin ale rozpráva, že ľudia sú ňou nakazení a na ňu zomierajú v celej provincii Hubei, kde sa nachádza aj Wuhan.

Medzičaom sa však nákaza rozšírila už aj mimo tejto provincie. Až 5 percent mŕtvych v dôsledku coronavirov nepochádza z Hubei.