Strach z Albáncov: Tretina migrantov, ktorí prišli do Británie sú Albánci

28.10.2022 14:29

V tomto prípade ide o ilegálnych migrantov, ktorí prišli tento rok cez Lamanšský prieliv do Veľkej Británie. Ako informovalo v Londýne Ministerstvo vnútra, tak minulý rok ich prišlo len 50 a tento rok až neuveriteľných 12 000 Albáncov a z toho 10 000 slobodných, z veľkej časti mladých mužov.

Tento rok prišlo do Británie už viac ako 38 000 migrantov na malých člnoch z Francúzska. Pred rokom to bolo „len“ 28 526.

Hovorca ministerstva tvrdí, že nárast je exponenciálny. Ministerstvo vnútra vychádza z toho, že kriminálne bandy Albáncov, ktoré sa „udomácnili“ na severe Francúzska (a tamojšia polícia je proti nim bezmocná – možno aj podplatená), začali vo veľkom prepravovať do Veľkej Británie svojich krajanov.

Z toho možno usudzovať, že prostredníctvom mnohých z nich veľmi rýchlo rozhodia svoje kriminálne siete naplno aj do Británie.

V roku 1989 žilo v Británii len 30 Albáncov, v 1991 ich bolo tam oficiálne registrovaných už 338. O 6 rokov neskôr v roku 1997 až 30 000 a v roku 2008 bolo odhadnuté, že vo Veľkej Británii už žije 70 000 až 100 000 Albáncov. Koľko ich je teraz oficiálne, o tom údaje už nie sú – možno len špekulovať, že je to od 250 000 do 500 000?

Pre konzervatívnu vládu v Londýne je vysoký počet ilegálnych migrantov v krajine už tŕňom v oku.

Ešte pred nejakým časom kritizovala britská vláda Austráliu pre jej nekompromisnú utečeneckú politiku, v rámci ktorej boli všetci migranti, ktorí prichádzali na austrálske brehy v člnoch, zatknutí a dopravení do táborov (fakticky do väzenia) na veľmi vzdialené malé ostrovy. Opatrenie malo veľmi rýchlo odstrašujúci účinok a na člnoch migranti už prestali „navštevovať“ Austráliu.

Teraz Londýn urobil niečo podobné. Tiež zaviedol odstrašujúce opatrenie pre migrantov. Dohodol sa s Ruandou (koľko za to musel zaplatiť nie je oficiálne známe). Migranti, ktorí budú v Británi zachytení a nebudú mať povolenie pobytu, budú zatknutí a hneď dopravení do východoafrickej  Ruanady a tam musia požiadať o azyl. Ak ho nedostanú, tak budú odtiaľ odsunutí do krajín odkiaľ pochádzajú.

UNHCR-OSN odsúdila toto britské opatrenie  ako porušenie medzinárodného práva.