Stane sa prezidentkou Ukrajiny korupčná pseudomartýrka Julia Timošenková?

25.02.2014 20:46

Rusko neuznáva prechodnú vládu Alexandra Turčinova

Po politickom prevrate v Ukrajine sa rysuje nekompromisný mocenský zápas medzi Ruskom a EÚ o vplyv na nové usporiadanie dezorientovanej krajiny. Rusko neuznáva novú prechodnú vládu, ktorá je pod vplyvom Západu. Aj vnútropoliticky vládne v Ukrajine veľká rozpoltenosť a konflikty pretrvávajú aj po páde vlády. Nemecký minister zahraničia Walter Steinmeier vyzval Rusko, aby spolupracovalo s EÚ na riešení krízy a aby sa nestavalo proti EÚ. Moskva ale nedôveruje prozápadnému smerovaniu novej vlády v Kijeve a čo sa týka peňazí a plynu z Ruska pre Ukrajinu, tak už boli nasadené silné brzdy.

Ukrajina však potrebuje rýchlo finančnú podporu, lebo inak ekonomika a ďalšie štruktúry čoskoro skolabujú. Prechodná kijevská vláda už oznámila, že hrozí bankrot, ak Ukrajina nedostane v preiebehu dvoch rokov 35 miliard dolárov.

Minister financií prechodnej vlády Jurij Kolobov oznámil, že požiadal západných partnerov o poskytnutie pomocného kreditu a za tým účelom navrhol zvolanie konferencie darcov, a to USA, EÚ, IMF a ďalšiie americké nemenované organizácie.

Prezident novej ukrajinskej vlády Alexander Turčinov vyhlásil v nedeľu, že krajina je v dôsledku niekoľko mesiacov trvajúcich demonštrácií na pokraji totálnej insolventnosti. Svojho zvrhnutého predchodcu obvinil z toho, že Ukrajinu zruinoval. Ďalej povedal, že Ukrajina je síce ochotná vstúpiť do dialógu aj s Ruskom, ale že prioritu má integrácia s EÚ a rozhovory s USA.

Môj komentár:     Jednoznačnejšie sa diplomatickou formou nedá vyjadriť odmietanie Ruska a predanie sa Západu so všetkým čo k tomu patri, ako to povedal prezident Turčinov. Ak sa západná Ukrajina nechá naďalej unášať ilúziami a nadšením pre takých koruptných politikov a vidí v nich Mesiáša, ako bola Júlia Timošenková, tak ju nečaká nijaká ružová budúcnosť, ale cesta do neslobody a do ďalších problémov, ktoré môžu vyústiť do nových krvavých nepokojov. Žena, ktorá sa stavia do pózy martýrky, je sporná aj u mnohých jednoduchých  a ťažko pracujúcich ľudí v Ukrajine. Svoju kariéru začala ako 24-ročná inžinierka v Dnepropetrovsku. V roku 1991 založila firmu, ktorá obchodovala s naftou. Od 1995 do 1997 bola šéfkou koncernu EESU a zarobila si viac ako 600 miliónov dolárov. To jej  už v tom čase vynieslo prezývku plynová princezná. Jej súčasný kapitál sa odhaduje na dva miliardy dolárov. Proti nej je Vitalij Kličko, ktorý tiež už ohlásil svoju kandidatúru na úrad prezidenta, len chudobný úbožiak.