Správa UNHCR o situácii (ne)dodržiavania ľudských práv v Ukrajine – západný mainstream ju zamlčal

10.05.2022 22:45

Bola zverejnená od UNHCR 12.marca 2020 a obsahuje 17 strán. Prečo napríklad nemecké systémové médiá o nej nenapísali vôbec nič? Zhotovil ju predsa nezávislý zdroj! Určite preto, lebo nebola kompatibilná s ich „zaručene pravdivými“ informáciami, ktoré v rôznych súvislostiach opakujú a zdôrazňujú, ako je od roku 2014 v Ukrajine všetko v najlepšom poriadku v zmysle pravej demokracie.

Správa UNHCR naproti tomu Kyjev ostro kritizuje. Je toho veľa a tak tu len niekoľko výňatkov zo správy.

Prvý bod kritiky sa týka šikanovania dôchodcov, ktorí žijú vo východných regiónoch kontrolovaných separatistami. Títo dôchodcovia museli každých 60 dní prekročiť frontovú líniu a prísť osobne do Ukrajiny pod vládou Kyjeva a tam zakaždým zvládnuť viaceré (vždy tie isté) byrokratické prekážky, kým im bol vyplatený ich dôchodok.

Iným bodom kritiky je mučenie zajatých. Mimoriadnu pozornosť venuje správa trestnému táboru číslo 25, ktorý zriadila kyjevská vláda v Charkove. Tam podľa správy dozorcovia mučia a znásilňujú. Vláda o tom vie, ale nič proti tomu nerobí.

UNHCR vo svojej správe informuje aj o tom, že súdne procesy v Ukrajine, ktoré súvisia s vojnou proti separatistom, postrádajú férovosť a nezaujatosť, a takmer všetci, ktorí sú označení za nepriateľov vlády, sú odsúdení. V protiklade k tomu uvádza správa, že jeden ukrajinský dôstojník tajnej služby, ktorý 4. marca 2017 zabil jedneho civilistu, je stále na slobode a ani dva súdne procesy proti nemu neviedli k jeho odsúdeniu.

Aj táto správa UNHCR opakovane – ako aj všetky predošlé správy – kritizovala vyšetrovania smrtiacich výstrelov na Majdane, ako aj vyšetrovanie tragédie v Odese v máji 2014, kde bolo zlynčovaných okolo 40 odporcov Majdan-revolúcie. Hoci Kyjev sľubuje od roku 2014 dôkladne vyšetenie, tak všetko ostalo len pri sľuboch.

UNHCR uvádza tiež, že má veľké obavy o slobodu tlače na Ukrajine, o. i. aj preto, že vláda uzákonila, že všetko to, čo sama vyhlási za dezinformáciu a bude to tlačou šírené, tak to bude trestné. Takže vláda rozhoduje o tom, čo je pravda a čo nie. Niečo také ale nemá nič spoločné s demokraciou.