Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničia ČR a Poľska vo Varšave ohľadom UNO-paktu

15.11.2018 22:33

Česko a Poľsko nevidia žiadny dôvod na to, aby koordinovali postoj štátov V4 k migračnému paktu UNO. Vyhlásili to Tomáš Petříček a Jacek Czaputowicz, ministri zahraničia, počas ich rozhovorov minulý týždeň vo Varšave. 

Vyhlásili, že oba štáty pakt odmietaju práve tak, ako aj Maďarsko. Minister Petříček povedal na tlačovej konferencii, že pozícia Slovenska k problému nie je jasná, ale že ratifikáciu migračného paktu dosiaľ ešte jednoznačne neodmietlo.

Český minister zdôraznil, že jeho krajina bude hľadat spoločné riešenie migračného problému s krajinami, ktoré zaujali to isté stanovisko ako Praha. Už sa k nim pridalo aj Estonsko. Či pribudne aj Slovensko, je otázne. A ak sa nepridá k svojim trom partnerom z V4, tak to bude svojím spôsobom aj zrada a aj absolútny nedostatok odvahy, a to napriek tomu, že nikto v SR nemôže zatvárať oči predtým, čo urobila z Nemecka migračná vlna. Napísal som o situácii v Nemecku už  množstvo článkov.

Česká vláda oznámi v najbližších dňoch svoje konečné stanovisko k paktu. Ale Andrej Babiš a Tomáš Petříček už vopred naznačili, že rozhodnutie vlády vyznie pre pakt negatívne.

Poľsko je po Nemecku a Slovensku treťou susedskou krajinou Česka, ktorú minister Petříček navštívil po svojom uvedení do úradu v októbri.